БСП иска изцяло да забрани вноса на пшеница, слънчоглед, сухо мляко и пчелни продукти

На свой ред от ''Възраждане'' искат да се спре вноса на зърно и слънчоглед от Украйна, за да запазим ''хранителния си суверенитет''

Ружа Райчева 18 април 2023 в 15:24 1533 6

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Корнелия Нинова

Парламентарната група на БСП внесе в деловодството на Народното събрание проекторешение за забрана за период от 6 месеца на вноса на селскостопанска продукция, а именно: пшеница, слънчоглед, сухо мляко и пчелни продукти, съобщиха от пресцентъра на партията.

В събота Полша и Унгария обявиха, че ще забранят вноса на украинско жито и храни. Европейската комисия (ЕК) реагира още на следващия ден, като разкритикува решението. Вчера стана ясно, че и Словакия възнамерява да забрани вноса на украинско жито и хранителни стоки.

"Длъжни сме да защитим българския национален интерес, българското земеделие и производство и здравето на хората. Настояваме това да бъде едно от първите решения на парламента", заяви днес лидерът на БСП Корнелия Нинова при внасянето на законопроекта.

По-рано днес и от парламентарната група на "Възраждане" призоваха правителството "веднага да спре вноса на зърно и слънчоглед от Украйна". От партията твърдят, че така България ще запази "останалия си хранителен суверенитет".

Поради спецификата на търговските политики в Европейския съюз едностранните действия на дадена страна са неприемливи, уточниха от ЕК в събота.

Министерството на земеделието ще предложи правителството да гласува временна забрана на внос от Украйна в България на пшеница, слънчоглед и царевица, предаде БНР. 

Забранителният списък ще включва и мед, сурово и сухо мляко, плодове и зеленчуци, яйца, пилешко, телешко и свинско месо и други земеделски стоки.

В момента в министерството тече среща със зърнопроизводителите и това е причината все още да не е потвърдена  официално информацията.

Очаква се предложението да бъде разгледано на утрешното заседание на Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

6

Blagovest Cvetanov

19.04 2023 в 15:50

Предлагам, за да се спасят българските зърнопроизводители, правителството да задължи всеки български гражданин да яде дневно минимум по един хляб, произведен изцяло от българско зърно.

10298

5

AntiZ

18.04 2023 в 19:43

damntruth - ""процеснатия"от манафит@ на Сточна гара, се изпърдя и тук".

10298

4

AntiZ

18.04 2023 в 19:38

Джони, ми те зърнарите с майбасите са си техни. И да викат, и да не викат, това е положението. И скъпия хляб си е заради тях. С евро-субсидии и държавни такива, как не наглеждат реколтата с лични самолети? То сигурно и такива имат, но ние няма как да знаем. А народа прост, прост, пуска им бюлетинка и мрънка за високите цени.

2099

2

Mateevk

18.04 2023 в 16:28

Голяма спекула с тоя суверенитет - то не беше Радев, Копейкин, Нинова! Как не ги е срам! Та ние сме членове на ЕС, в който страните членки по дефиниция и по договор жертват част от суверенитета си в името на по-висши и важни цели. Очаквам следващата стъпка да бъде искане да напускаме ЕС и НАТО, та да се радваме на "пълен национален суверенитет" в компанията на Митрофанова.

2073

1

Johnny B Goode

18.04 2023 в 15:53

БСП и Възраждане да почват демонстрации с плакати :
- "Искаме си скъпия хляб и олио"
- "Всеки зърнар - с Майбах"
 
X

Подкастът на OFFNews