България спира вноса на храни от Украйна от 24 април

Транзитните коридори остават, има опасения от съседни държави за фитосанитарните качества на продуктите

OFFNews 19 април 2023 в 13:20 2463 10

Явор Гечев

Снимка БГНЕС/архив

Служебният министър на земеделието Явор Гечев

България ограничава от 24 април до края на юни вноса на храни от Украйна, обяви служебният министър на земеделието Явор Гечев след заседание на служебното правителство. Това решение изключва транзита на стоки за трети държави.

България последва на практика примера на три други държави, с опасенията, че първо: нашият пазар наистина е достатъчно пренаситен от култури, имаме продукция за няколко милиарда, което считаме, че ако не вземем допълнителни мерки, трудно ще я реализираме на пазара и ще търпим сериозни загуби. Третият ни аргумент е, че така или иначе вече спретите коридори от редица европейски държави, ще бъдат отново пренасочени към коридора, който е през Румъния и съответно след това през България, обясни министърът. 

Българското правителство реагира съобразно информацията и правомощията, които има. Включително има сериозни опасения от съседни държави по отношение на фитосанитарните качества на редица от продуктите. Знаете, че някои от държавите имат унищажена продукция, има положителни тестове за неразрешени в ЕС препарати. На тази база беше взето това решение", допълни Явор Гечев.

Ако продължим да внасяме храни от Украйна, ще има тежки последици за бизнеса у нас, каза по-рано днес премиерът Гълъб Донев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

10

Джендо Джедев

19.04 2023 в 22:19

Dolivo,

"Въпреки че от самото начало ставаше въпрос за транзит през страните от ЕС, разликата в цената беше твърде привлекателна, за да не се изградят схеми около нея."

"Според Rzeczpospolita полската прокуратура вече разследва загубите на най-големите полски мелници, които са се снабдявали с най-нискокачествено украинско зърно вместо с полско по подправени документи."

Цялата работа намирисва на проблеми в страните от транзита - Полша и компания. Политиците от съответните страни, като не могат да ги решат вътрешно (прекалено много интереси са преплетени), се опитват да ги решат като отрежат вноса. Мирише! Ама МНОГО яко!

-240

9

редовно четящ

19.04 2023 в 19:52

И да купуваме български боклуци скъпо и прескъпо! Нито хляба, нито млечните продукти, нито олиото, нито месото и колбасите са ни качествени! Купувам само от проверени малки производители, които не намират място в магазинната мрежа.

10298

8

AntiZ

19.04 2023 в 19:31

Да, сигурно е достоверно. Но има доста нюанси: цената на една и съща стока в различни страни, може да бъде абсолютно различна. Това зависи от куп неща. Една бутилка вино в България може да струва 10 лв, в Норвегия същото да струва 100 лв. Друго: от написаното се вижда, че техните фермери не получават почти нищо. Нашите дембели могат ли да кажат същото? И накрая: става дума за съотношение 3 кг към един тон. 3 кг са внесли украйна, един тон са произвели нашите. За какво удавяне на нашите производители говори този примат на снимката? Dolivo, съотношението е три литра бира към един тон! Не знам как по образно да се изразя? Зацепваш ли за какво говоря?

22548

7

dolivo

19.04 2023 в 17:12

https://e-vestnik.bg/37070/pogled-ot-ukrayna-zashto-v-es-ne-se-radvat-na-ukrainskoto-zarno/

ок,я кажете това достоверно ли е

-529

6

6екеr4о

19.04 2023 в 16:32

Косматото прасе на фотото се извъртя ЕнтИлегентно, накрая почна да плещи за общоевропейска солидарност, та и другите държави да си били купували от евтинията, понеже те са гламави и не им трябва ниска цена...

1220

5

хr4

19.04 2023 в 16:02

Естествено, че ще го спрете-нали трябва да си заработите рушветите, боклуци, иначе горките зърнари-ще трябва да минат от Бентлита на S-овици, горките. А най-якото е, че масрафа АЗ го плащам!

1600

4

HolyDiver

19.04 2023 в 15:43

Значи, когато нещо е скъпо - няма проблем потребителя в България да го плати. Тока е скъп - цените се вдигат - плаща ги потребителя.
Газ скъпа - цените се вдигат - плаща потребителя.
Но когато се появи по евтина продукция - не може да е по евтино за потребителя!
Рисковете от това да си "бизнесмен" в днешно време се поемат изцяло от потребителя

-529

3

6екеr4о

19.04 2023 в 14:48

Не съм икономист, но не виждам как един пазар, ако е корумпиран, ще предложи евтина продукция!?

На българския пазар има зърнени храни, произведени тук с държавни и европейски субсидии, и такива, внос от Украйна по време на кървава война, без субсидии, които са и по-евтини! За да излезе сметката трябва да прибавим и бентлитата на Бенчовците!?!

А Полша и Унгария през последните години бяха многократно остро критикувани по въпросите за върховенството на закона, което касае в крайна сметка невъзможността да се крадат публични средства. Това обяснява защо и в тези държави съществува проблем с украинското зърно!

Мисля си, че същото се отнася и за Словения...

22548

2

dolivo

19.04 2023 в 14:31

не е вярно съвсем, че нашите зърнари ореваха

въпрос е и на странен пазар (да не кажем корумпиран) в Украйна

да обясня - ако беше нормална обстановка, продукцията от Украйна щеше да е с по-висока цена от нашата, заради логистичните проблеми, срок на годност, и качество намалено поради проблеми със съхранението. Това е когато иска печалба да има производителя.

В момента стоката се отчита като изгубена де факто, и производителя или търговеца вътрешен придобил я търси да си намали загубите, за да реализира някаква валутна операция. Което довежда до дъмпинг на цените.

Затова някакъв вид ограничение или ценова политика за защита е ОК. Междувременно трябва да се разберем директно с Украйна какви мерки ще се сложат, докато си оздравят пазара.

-529

1

6екеr4о

19.04 2023 в 14:05

За съжаление тази мярка не е популискта, каквато изглежда, а е в тъпоглава защита на гилдията на зърнарите.

Един от типичните представители на посочената гилдия е Бенчо, по прякор Бенката, по известен като зърнопроизводителят с Бентлито! Медиите бяха пълни със заглавия, че същият е посрещнал своята 70-годишнина без подарък от Митьо Очите...

Причината да припомням общоизвестни факти е за да обясня заради кого ще ни бъде скъп и хляба, и олиото, и всичко останало!

А Гълъбарника Му да заминава на майната си...
 
X

Да помогнем на украинските деца!