ЕК ни критикува за съдебната власт, корупцията и сивата икономика

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2014 в 18:25 3887 6

Независимостта на съдебната власт остава основен проблем, който влияе на бизнес средата в България, напредъкът срещу корупцията е ограничен и нестабилен, нужни са възпиращи санкции за конфликт на интереси.

Това подчертава Европейската комисия в шестте си препоръки към България за периода 2014-2015 г. в областта на бюджета, пенсионната реформа, заетостта, образованието, бизнес средата и енергийния сектор, съобщава БНР.

През тази година България се е отклонила повече от разрешеното от средносрочната си бюджетна цел и Комисията препоръчва засилване на бюджетните мерки и укрепване на стратегията за 2015-а година.

Повишаване на събираемостта на данъците и справяне със сенчестата икономика са други препоръки от днес.

Европейската комисия отбелязва, че България е отстъпила от ангажиментите за пенсионна реформа, която трябва да продължи с увеличаване на пенсионната възраст, изравняването ѝ за мъже и жени, и намаляване на възможностите за ранно пенсиониране.

За здравеопазването констатацията е, че липсва прозрачност във финансирането, а многобройните регламентирани и нерегламентирани плащания изключват част от населението от достъп до здравни услуги. Препоръката е да се осигури ефикасно здравно обслужване.

Комисията препоръчва и реформи в образованието, за да се увеличи качеството и пазарната му ориентация, както и по-активни политики за справяне с безработицата.

България има нужда от координирана стратегия за реформа на публичната администрация, досегашният подход е бил разпокъсан, пише още в документа.

За енергетиката е отбелязано, че са нужни повече конкуренция, прозрачен пазар на газ и електроенергия, по-независим регулатор и ускорено изграждане на междусистемни връзки със съседните страни заради риска от прекъсване на доставките.

Тези препоръки трябва да бъдат одобрени и от съвета, повечето от тях присъстваха и в приетия преди една година документ за България, уточнява БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.06 2014 в 09:27

Ще ни критикуват още мкнооого дълго!! На нас ни харесва така, на статуквото му е много добре, с тази овладяна съдебна система! Дори само идеята, че като си платиш* и може всичко да ти се размине почти всичко, ето гръка си плати и избяга, на кой и как никой няма да посмее да ви каже, но си е платил паричната гаранция и сега го няма, така стана с Галеви, Таки, Маргини и така ще стане с всеки големец, когото търсят от затвора...to be continue

02.06 2014 в 23:21

Мога, мога...

02.06 2014 в 23:08

Професор Балкански, те дават повече, но ти не можеш да ги усвоиш, глупако.

02.06 2014 в 18:52

... целите на ЕК и тези на ордришкарски са диаметрално-противоположни... и кво ми се правят хЕвропейците, направо да го включват в "руския" списък!

... хахахахахахаха

02.06 2014 в 18:40

Как не ги е срам,тия от ЕК! Да ни критикуват точно в тия показатели,в които сме най-силни и по които заемаме челни места в Европа!Ако има пенсиониране със стаж в ЕС,ще си се пенсионираме с мониторинга!