ЕК ни критикува за съдебната власт, корупцията и сивата икономика

OFFNews 02 юни 2014 в 18:25 4304 5

Независимостта на съдебната власт остава основен проблем, който влияе на бизнес средата в България, напредъкът срещу корупцията е ограничен и нестабилен, нужни са възпиращи санкции за конфликт на интереси.

Това подчертава Европейската комисия в шестте си препоръки към България за периода 2014-2015 г. в областта на бюджета, пенсионната реформа, заетостта, образованието, бизнес средата и енергийния сектор, съобщава БНР.

През тази година България се е отклонила повече от разрешеното от средносрочната си бюджетна цел и Комисията препоръчва засилване на бюджетните мерки и укрепване на стратегията за 2015-а година.

Повишаване на събираемостта на данъците и справяне със сенчестата икономика са други препоръки от днес.

Европейската комисия отбелязва, че България е отстъпила от ангажиментите за пенсионна реформа, която трябва да продължи с увеличаване на пенсионната възраст, изравняването ѝ за мъже и жени, и намаляване на възможностите за ранно пенсиониране.

За здравеопазването констатацията е, че липсва прозрачност във финансирането, а многобройните регламентирани и нерегламентирани плащания изключват част от населението от достъп до здравни услуги. Препоръката е да се осигури ефикасно здравно обслужване.

Комисията препоръчва и реформи в образованието, за да се увеличи качеството и пазарната му ориентация, както и по-активни политики за справяне с безработицата.

България има нужда от координирана стратегия за реформа на публичната администрация, досегашният подход е бил разпокъсан, пише още в документа.

За енергетиката е отбелязано, че са нужни повече конкуренция, прозрачен пазар на газ и електроенергия, по-независим регулатор и ускорено изграждане на междусистемни връзки със съседните страни заради риска от прекъсване на доставките.

Тези препоръки трябва да бъдат одобрени и от съвета, повечето от тях присъстваха и в приетия преди една година документ за България, уточнява БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!