Двама журналисти спечелиха Нобеловата награда за мир

Георги А. Ангелов, Елена Николова 08 октомври 2021 в 12:13 3680 1

Журналистите Мария Реса и Дмитрий Муратов получиха тазгодишната Нобеловата награда за мир, обяви Нобеловият комитет. 

Тя се присъжда за "усилията им да защитят свободата на словото, която е предпоставка за съществуването на демокрацията и установяването на траен мир".

Мария Реса използва свободата на словото, за да разобличава злоупотребата с властта, насилието и нарастващият авторитаризъм в родната й страна – Филипините.

Димитрий Муратов от десетилетия защитава свободата на словото в Русия при все по-трудни условия.

„Норвежкият Нобелов комитет е убеден, че свободата на изразяване и свободата на информация са ключови предпоставки за демокрацията и предпазват от войни и конфликти. Лауреатите на наградата за мир за 2021 г. са представителни за всички журналисти, които отстояват този идеал в свят, в който демокрацията и свободата на словото са изправени пред все по-неблагоприятни условия“, отбелязват от Нобеловия комитет на церемонията по обявяването на носителите на приза.

Нобеловата наградата за мир се връчва за 102-ри път. Сред нейните лауреати са Нелсън Мандела, Мартин Лутър Кинг, Михаил Горбачов, четирима американски президенти и много други.

Миналата годината приза получи Световната програма по прехраната на ООН (WFP) за усилията ѝ за борба с глада.

Снимка: Getty Images

Дмитрий Муратов е роден през 1961 г във Воронеж. Започва да работи като журналист още като войник. През 1992 г., напуска вестник “Комсомольская правда” заради несъгласие с началството и заедно с друго колеги основава през 1993 г. вестник, който две години по-късно получава името "Новая газета". Това е едно от малкото независимите издания в Русия, критично към властта и защитаващо свободата на словото. Журналист от "Новая газета" бе и убитата на 7 октомври преди 15 години Анна Политковская. В последните години вестникът се прочу с редица разследвания - за репресии с одобрението на чеченския лидер Рамзан Кадиров, за печално известната "фабрика за тролове", целяща да повлияе на изборите в САЩ през 2016 г., за присъствието на частни руски военни компании в Сирия, Централна Африка и другаде. За работата си вестникът е подлаган на атаки, и то не само вербални.

Мария Реса е филипинска журналистка. Родена е на 2 октомври 1963 г. в Манила, Филипините. През 1973 г. емигрира заедно с майка си в Щатите. През 1986 г. завършва английска филология в университета в Пристън, след което се връща във Филипините, където започва работа като журналист. Там тя огавява местното бюрото на CNN. От 1995 до 2005 година ръководи бюрото на медията в Джакарта, а през 2005 – 2010 година – новинарския отдел на филипинската медийна група ABS-CBN .

58-годишният Реса е основател и главен изпълнителен директор на Rappler - онлайн новинарски сайт, който се бори с дезинформацията и документира нарушенията на човешките права, извършвани от администрацията на филипинския президент Родриго Дутерте в рамките на жестоката му война срещу наркотиците. През 2020 г. тя е осъдена за онлайн клевета по силата на спорния закон за борба с киберпрестъпленията в страната, който според критиците е само прикритие за "киберавторитаризъм".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!