Димът от горските пожари в Сибир достига Северния полюс, Италия в хватката ''Луцифер''

След седмици не съвсем успешна борба с огъня гръцкият премиер се извини на сънародниците си

OFFNews 10 август 2021 в 09:20 3276 0

Снимка Getty Images, архив

Пожар в Гърция

Горските пожари в Сибир се разрастват с такива мащаби, че димът от тях вече е достигнал Северния полюс по данни на НАСА, цитирани от "Франс прес" и БНР.

Огънят заплашва повече от 10 селища в Сибир.

Якутия е един от най-засегнатите райони. Територията му е 5 пъти по-голяма от Франция, но е слабо населена. Намира се в Северен Сибир. Обстановката се влошава. Увеличава се броят на пожарите и на засегнатата площ. Горят близо 3,5 млн. хектара гори. Част от тях са трудно достъпни и отдалечени територии.

Италия

Предстои най-горещата лятна седмица в Италия. Метеоролози очакват температурите да доближат 48º на юг. В 8 града предстои обявяването на червен код за много опасно време. Те са Рим, Бари, Кампобасо, Риети, Фрозиноне, Латина, Палермо и Перуджа.

Причината за жегата е африкански антициклон, който синоптици нарекоха "Луцифер". До часове той ще обхване Апенините. Свръх горещата вълна ще продължи до неделя , 15 август, включително.

Антициклонът ще е по-силен от предишния преди 10 дни, когато горещата вълна обхвана Южна и Централна част от страната. Сега ще достигне и северната. При 43º тогава, пясъкът по плажовете бе като нажежена жарава, морската вода - топла като в минерален басейн, всеки предмет излъчваше горещина, вкл. мебелите, самозапалиха се ниви.

Освен опасна за хората, горещата вълна унищожава културите и води до стрес на селскостопанските животни, твърдят специалисти, цитирани от БНР.

Хората да избягват излизането на слънце между 11 и 18 ч., да носят светли дрехи и шапки, да използват слънцезащитен крем и да пият вода вместо кафе или бира, съветват властите.

Горещата вълна връхлита Италия, докато тя продължава да се бори с пожари в областите Калабрия, Сицилия, Лацио, Сардиния, Базиликата, Кампания и Молизе. Осем стихии бушуват само в Калабрия. По един пожар има и в областите Умбрия и Абруцо.

Гърция

От седмици с опустошителни горски пожари се бори и Гърция. По този повод министър-председателят се извини за това, че властите не успяват да се справят с овладяването им. Стотици пожарникари се борят с пламъците, хиляди хора бяха принудени да избягат от домовете си, десетки жилища и други сгради са унищожени.

"Може да сме направили това, което е според човешките възможности, но в много случаи то не беше достатъчно", казва Кириакос Мицотакис.

Гъст дим все още се разстила над остров Евбея, североизточно от столицата Атина. Там борбата с пожарите продължава седмица. Десетки домове и много гори са изпепелени. На стотици жители бе наредено да напуснат острова, за да се спасят. Някои отказаха, решени да бранят имотите си.

"Напълно разбирам болката на нашите съграждани, които видяха домовете и имотите им да горят", казва Мицотакис в тв обръщение. Но - предупреждава той - страната е изправена пред природно бедствие с безпрецедентен размер.

Извинението и обяснението му идват на фона на нарастващ обществен гняв срещу забавилата се реакция на правителството, включително поради очевидната липса на самолети за борба с пожарите. Мицотакис обещава "всички грешки да бъдат идентифицирани", но настоява, че пожарникарите се борят със "свръхестествени сили, които често надхвърлят техните способности". Той обвинява за пожарите "климатичната криза".

Междувременно ООН публикува голям доклад, според който човешката дейност е причината екстремните природни събития да зачестят.

Разпалвани от силни ветрове и най-тежката гореща вълна в Гърция от десетилетия, в страната избухнаха над 580 пожара от края на юли. Най-големият е на остров Евбея, където са позиционирани 650 пожарникари, които продължават да се опитват да наложат контрол над пламъците.

Пожари бушуват и близо до Атина.

Трима души загинаха при пожарите, включително доброволец пожарникар, ударен от паднал пилон, и индустриалец, намерен миналата седмица в безсъзнание във фабрика край Атина. Третата жертва е мъж, загинал, когато булдозерът му паднал върху скала по време на пожар.

Още няколко души бяха откарани в болници с обгазяване.

Над 1000 пожарникари, самолети и допълнително оборудване бяха изпратени от откликнали на нуждата от помощ други страни, включително от ЕС, Русия, Великобритания, САЩ.

ЕС мобилизира "една от най-големите си противопожарни операции", за да помогне на Гърция и други страни.

Мицотакис обеща стотици евро в помощ на загубилите жилищата си в пожарите. Но кметът на село Монокария на остров Евбея Клелия Димитраки се опасява, че районът никога няма да се възстанови. "Това е холокост. Всички села, цялата област е приключила, приключила", казва тя и допълва: "Късметлии сме, че сме живи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!