Десантис се отказа от президентската надпревара в САЩ в полза на Тръмп

OFFNews 22 януари 2024 в 10:36 1040 6

Десантис

Снимка Getty images

Рон Десантис

Губернаторът на Флорида Рон Десантис обяви, че се отказва от надпреварата за президентската номинация на Републиканската партия на САЩ и ще подкрепи Доналд Тръмп, който е лидер в надпреварата. Преди това Десантис беше смятан за най-вероятната алтернатива на Тръмп в лагера на републиканците.

Той обяви решението си във видеоклип на своя акаунт в мрежата X (бивш Twitter), съобщи Би Би Си.

Във видеото Десантис обяснява, че след като е останал на второ място на събранията в Айова, не може да "иска от поддръжниците си да си губят времето си и да жертват ресурсите си, ако нямаме ясен план за победа".

На първия рунд - изборите за президентска номинация на партията - в щата Айова преди седмица Десантис остана втори, докато Тръмп спечели с огромна преднина - 51% от гласовете на републиканците в щата срещу 21% за Десантис.

"Очевидно е, че мнозинството от гласоподавателите в първичните избори на Републиканската партия искат да дадат втори шанс на Доналд Тръмп. Подкрепям го, защото не можем да се върнем към старата републиканска гвардия от миналите времена или към корпоративизма в нова опаковка, който представлява Ники Хейли", изтъкна Десантис.

Той се оттегли от изборите само два дни преди решаващите първични избори на Републиканската партия в щата Ню Хемпшир.

Едно от последните социологически проучвания показа, че той би завършил на далечното трето място в този щат с 5% след Тръмп (50%) и умерения кандидат Хейли (34%).

В момента Тръмп има само един сериозен съперник в надпреварата за номинацията на Републиканската партия - бившият губернатор на Южна Каролина и бивш посланик на САЩ в ООН, индианката Хейли.

Решението на Десантис, взето по-малко от седмица след поражението му от Тръмп в Айова въпреки огромните му инвестиции, завършва зашеметяващия спад в популярността му, след като той започна да се възприема като най-обещаващата алтернатива на Тръмп, коментира Ройтерс.

Президентските избори в САЩ ще се проведат през ноември.

Оттеглянето на Десантис от президентската надпревара означава начало на битката между кандидатите Хейли и бившия президент на САЩ, който запази контрола върху републиканския електорат въпреки четирите наказателни преследвания, отбелязва Ройтерс (Тръмп не се признава за виновен по нито едно от тях). При това поддръжниците на Десантис са по-склонни да застанат на страната на Тръмп, отколкото на по-умерената Хейли.

Тръмп, който прекара голяма част от изминалата година в нападки срещу Десантис, похвали губернатора на Флорида за отказа му да продължи надпреварата и заяви, че очаква с нетърпение да работят заедно, за да победят президента Джо Байдън.

Бившият президент обвини Хейли, че е сключила "нечестив съюз" с либералите и повтори невярното твърдение, че демократите са имали право да гласуват в републиканските първични избори.

Според социологическите проучвания Тръмп води не само в Ню Хемпшир, но и в Южна Каролина, където първичните избори ще се проведат на 24 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

6

Bad Horse

22.01 2024 в 15:09

Десантис имаше бляскаво бъдеще, ако просто беше изчакал 4 години. Вече няма шансове за 2028, изложи се в очите на повечето републиканци. А беше на 2-ро място след Тръмп. Но си повярва на ласкателите, че е на първо! Беше сдъвкан и изплют. Негоден за употреба. Ако не се оттегли от политиката, ще е вечния кандидат с мижави проценти, както е Крис Кристи и какъвто беше Джеб Буш. Бройка да запълва анкетите и ТВ дебатите. Жалко. Какво разхищение на потенциал.

Вивек Рамасвами направи огромен скок от нищото към известност. Харесват го повечето републиканци, и тръмпъри, и не-тръмпъри. Има реални шансове за номинация през 2028.

Ако е той срещу Харис, печели! Демократите вече не са способни да изкарат добър кандидат. Нямат. Неколцината млади, симпатични, с интересни идеи, ги смазват още на първичните избори, в полза на поредния робот. Не може да се угоди и на "нормалните" демократи от ерата на Бил Клинън, и на прогресивистите. Или за едните ще е слаб, или за другите. Цирк!

400

5

демотиватор

22.01 2024 в 12:29

"...не можем да се върнем към старата републиканска гвардия от миналите времена или към корпоративизма в нова опаковка, който представлява Ники Хейли", изтъкна Десантис."

Не виждам какво й е лошото на "старата републиканска гвардия" (помня добре напр. Рейгън, гробокопача на СССР), но щом Десантис казва....

345

4

Джендо Джедев

22.01 2024 в 11:58

Комси,

Пече се нов 6-ти януари, сълзи и сополи от страна на мурзилките и реднеците, че Моркова е изгубил нечестно и, този път, обличане на Моркова в оранжево гащеризонче. Ще му тичка с мазилата по фейса и с боята на косичката. :D

345

3

Джендо Джедев

22.01 2024 в 11:56

Жалко! Републиканците имаха някакъв шанс да излъчат не само нормален, но и добър кандидат за президент. Сега пак ще гледаме оня оранжев палячо да пълзи към Белия дом. Резил!

14048

1

voododoll

22.01 2024 в 10:57

Малее Русия са наистина отчаяни, щом такива бесни рубли се хвърлят в подкрепа на Тръпм. Щом Десантис, който го гласяха за фаворит, се отказа в последния момент...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика