Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ден 22: Останки от свалена ракета удариха жилищна сграда в Киев. Един загина, издирват затрупани

Кметът на Мелитопол освободен срещу 9 предадени на Русия пленени войници

OFFNews 17 март 2022 в 08:53 2859 1

Тази нощ един човек загина, а трима са били ранени, след като останки от свалена ракета са ударили жилищна сграда в столицата на Украйна, Киев, съобщи украинската служба за спешна помощ.

Това се е случило в 5:02 ч. местно време (3:02 ч. по Гринуич) в четвъртък сутринта в столичния квартал Дарницки, преди на мястото да бъдат изпратени пожарникари и спасители. Хората са били евакуирани от единадесетия етаж и по-високите етажи. Издирват се затрупани, съобщава Държавната служба за извънредните ситуации на Украйна.

Ударена училищна сграда

Руска ракета е ударила училищна сграда в град Мерефа, Харковска област, Източна Украйна, съобщава Държавната служба за извънредните ситуации на Украйна. Това се е случило около 3:30 ч при „мащабен обстрел“, съобщава службата. Сградата е частично разрушена. Пожарникари гасят огъня.

Снимка: Държавната служба за извънредните ситуации на Украйна

Разрушеният от бомба театър

Между 1000 и 1200 цивилни са се криели в разрушения от бомба театър в Мариупол, съобщиха властите в южния украински град, цитирани от Би Би Си.

Броят на жертвите все още не е известен.

Театърът - преди и след удара:

Снимки: Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна/Туитър

Видеопослание от Зеленски

Моите приоритети в преговорите са абсолютно ясни: край на войната, гаранции за сигурност, суверенитет, възстановяване на териториалната цялост, реални гаранции за страната ни, реална защита за страната ни - заявява във видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той призовава "окупатори, идете си у дома" в записа, публикуван тази нощ в официалния му профил във Фейсбук:

Паралелно в социалните медии циркулираше и фалшиво видео, на което Зеленски капитулира.

Русия вече се цели в цивилни по въздух

Русия вече се цели в цивилни по въздух след провала й на земя - заявява Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. Руските бомби продължават да падат върху цивилното население в Украйна - твърди той в публикация във Фейсбук и допълва, че "неуспешните" сухопътни бойни действия на Русия означават, че тя се съсредоточава върху битката във въздуха - насочва се към инфраструктурата и гъсто населените райони на украинските градове. Въпреки въздушната атака Украйна твърди, че печели битките във въздуха и на земята, и заявява, че е свалила 10 вражески въздушни цели.

Тези твърдения не намират независимо потвърждение.

В изявлението се добавя, че Русия действа "коварно", като се насочва към онлайн комуникациите на Украйна, включително чрез кибератаки; разрушава сгради за телевизионно и радиоразпръскване и разпространява дезинформация за инвазията.

Украински удар по Херсон

Украинските въоръжение сили са нанесли наказателен удар по летището в град Херсон, което руските войски завзеха в началото на войната, съобщава късно снощи украинският Генщаб, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. Оттам твърдят, че руснаците се опитват да преместят оцелялата военна техника. Украинските военни уточняват, че са нанесли удар по летището във вторник. Сателитни снимки, направени впоследствие от американската компания "Планет лабс" (Planet Labs PBC) и анализирани от АП, показват горящи хеликоптери и автомобили във военновъздушната база.

Русия превзе южният пристанищен град в първите дни на войната. Контролът върху Херсон дава възможност на Русия да възстанови водоснабдяването в Крим, което Украйна прекъсна след анексирането на полуострова от Русия през 2014 г. Украинският генерален щаб твърди, че сухопътното настъпление на Русия срещу големите украински градове до голяма степен буксува.

Освободен е кметът на Мелитопол

Освободен е кметът на украинския град Мелитопол Иван Фьодоров, отвлечен на 11 март от руските сили, предаде Франс прес. В публикуван в Телеграм видеозапис се вижда как президентът Володимир Зеленски разговаря с него и казва, че е “доволен да чуе гласа на жив човек”. По-рано Ройтерс съобщи, позовавайки се на Интерфакс, че Украйна е предала девет пленени руски войници за освобождаването му.

От канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски по-рано съобщиха, че кметът Иван Фьодоров е бил освободен, но не посочиха подробности.

"Иван Фьодоров беше освободен от руски плен, като в замяна на Русия бяха върнати девет пленени войници, родени през 2002 и 2003 г. Това на практика са деца", каза прессекретарят на Зеленски Даря Заривна, цитирана от Интерфакс Украйна.

Руски военни кораби плават към Украйна

Междувременно Япония съобщи, че е забелязала руски военни кораби, които вероятно се насочват към Украйна. Става въпрос за четири големи военни кораба. Те са забелязани да плават близо до японските острови Хоншу и Хокайдо в западна посока, вероятно към Европа, съобщава Ройтерс.

Снимки, публикувани от японското министерство на отбраната, показват нещо, което прилича на военни камиони, разположени на палубата на един от преминаващите кораби.

Запитан дали е възможно те да са се насочили към Украйна, говорител на японското министерство на отбраната заяви пред Ройтерс, че "това е възможно".

Съветът за сигурност на ООН се събира заради Украйна

Извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН ще се проведе днес заради разрастващата се хуманитарна криза в Украйна. Заседанието е по искане на шест държави: САЩ, Великобритания, Франция, Ирландия, Норвегия и Албания, съобщава Би Би Си, като се позовава на дипломатически източници. Съобщава се, че се обсъжда и възможността украинският президент Володимир Зеленски да говори пред Общото събрание на ООН, което се състои от всички държави членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

1

230 млрд баксов

17.03 2022 в 11:31

Радостна новина е, че кметът на Мелитопол Иван Федоров
е освободен. След арестуването му на негово място беше
НАЗНАЧЕН нов кмет и бяха забранени митингите и
демонстрациите в града. Също така е изчезнал и кметът на град Днепрорудне Евхен Матвеев.

Досега кметовете в Украйна ги избираше народа на свободни избори, но отсега ще ги НАЗНАЧАВА фЮрера.
Това е новия световен ред, който иска фашисткият фЮрер.

https://www.youtube.com/watch?v=W4TqSpy2Xvk

СМЪРТ НА ФАШИЗМА, СВОБОДА НА НАРОДА!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!