Ден 21: Сближаване в преговорите, руската инвазия затъва

OFFNews 16 март 2022 в 09:28 6939 1

Снимка Аварийна служба на Украйна

Ударената сграда в Киев от тази сутрин

Ден 21 от войната в Украйна идва с малко по-окуражителни новини за край на агресията.

Президентът Володимир Зеленски коментира, че е постигнато сближаване на позициите по време на последните преговори и че те "звучат по-реалистично".

Михайло Подоляк от украинската делегация по преговорите допълва, че между двете страни има "фундаментални противоречия", но и "определено място за компромис".

Според украинските власти тази сутрин в Киев е бил бомбардиран жилищен блок. Столицата е в двудневен полицейски час - вероятно заради очакване засилване на атаките.

16:30 Президентът Зеленски с ново обръщение към Конгреса на САЩ. 

Украинският президент предложи създаването на съюз, който да реагира в рамките на 24 часа с доставка на оръжие, санкции и пари

15:00 Подробности от срещата на тримата европейски премиери, които се срещнаха със Зеленски с Киев

Кадър: TWITTER/@MORAWIECKIM

12:50 Руската делегация за преговорите

Руската делегация за преговорите за Украйна изрази предпазлив оптимизъм, че въпреки трудностите, "има известна надежда за постигане на компромис", заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА.

9:40 Какво обяви Министерството на отбраната на РФ

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че за ден авиацията е ударила 128 военни обекта в Украйна, свалени са 3 украински самолета и 4 дрона. Това докладва на сутрешен брифинг генерал майор Игор Конашенков от руското Министерство на отбраната. По думите му войските на Донецката народна република са окупирали четири населени места по време на настъплението.

9:20 

Сенатът на САЩ обяви Владимир Путин за военнопрестъпник

09:10

Какво сочат последните публикувани данни на британското разузнаване

- Руските войски се борят с предизвикателствата на украинския терен.

- Руските сили остават до голяма степен по пътната мрежа на Украйна и демонстрират нежелание да извършват маневри извън пътя. Разрушаването на мостове от украинските сили също изигра ключова роля за забавянето на руското настъпление.

- Продължаващият провал на Русия да установи контрол на въздушното пространство драстично е намалил способността им за ефективни въздушни маневри, ограничавайки още повече възможностите им.

- Тактиката на украинските въоръжени сили умело се възползва от липсата на маневреност на Русия, осуетявайки руското настъпление и нанасяйки тежки загуби на нахлуващите сили.

8:40

Украинският генерален щаб в сутрешния доклад отново пише, че няма съществени промени по фронтовете. Вечерта Генералният щаб обяви, че Русия вече е загубила 40% от първоначално концентрираните си сили за инвазията.

8:05

През нощта и сутринта се съобщава за експлозии в Киев, Харков, Запорожие и близо до Одеса.

08:00

400 заложници в болницата в Мариупол

В същото време Украйна съобщава, че руснаците държат 400 души, сред които лекари и пациенти, като заложници в болницата в южния пристанищен град Мариупол. Вчера обсаденият град са успели да напуснат около 20 000 жители, съобщава Би Би Си.

Информацията се обновява

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

1

Propaganda

16.03 2022 в 13:59

Провалът на руските нацистите вярвам е шокирал дори най-заклетите проруски предатели у нас.

Изумителна грешка на лилипутин, която на практика ще коства на робите му самата им държавност.

 
X

Да помогнем на украинските деца!