Зеленски пред Конгреса на САЩ: Имам нужда от помощ. Спомнете си Пърл Харбър и 11 септември

Украинският президент предложи създаването на съюз, който да реагира в рамките на 24 часа с доставка на оръжие, санкции и пари

OFFNews 16 март 2022 в 16:36 6002 7

Снимка БТА

Американският конгрес приветства изказването на украинския президент Володимир Зеленски с аплодисменти и на крака. Зеленски се включи по видеоконферентна връзка от Киев, а председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посочи, че да представи украинския президент е огромна привилегия и чест. На украински тя каза „Слава на Украйна!”, като призова колегите си да направят същото.

"Благодаря Ви много! Горд съм да ви поздравя от Украйна, от Киев - един град, който се бомбардира всекидневно от руските войски. Но ние не се предаваме. Дори не мислим за секунда да се предадем, както много други градове в нашата красива държава, които в момента са в най-лошото си състояние след Втората световна война”, каза Зеленски.

Той приветства Конгреса от името на „смелия украински народ”, който по думите му в продължение на 8 г. се противопоставя на руската агресия, и който дава синовете и дъщерите си в борбата срещу инвазията на Русия.

"В момента се решава съдбата на нашата държава. Съдбата на нашия народ - дали украинците ще бъдат свободни и ще запазят демокрацията си. Русия атакува не само нас, нашата земя и нашите градове, но това е груба агресия срещу нашите ценности и правото ни да живеем свободно и да изберем нашето бъдеще", посочи Зеленски.

И допълни:

"Имаме нужда от вас веднага. Спомнете си Пърл Харбър, когато небето почерня от самолетите, които ви атакуваха. Спомнете си 11 септември 2001 г., когато злото се опита да превземе вашите градове, когато невинни хора бяха атакувани от въздуха без предупреждение. Нашата държава изпитва същото в момента."

Той обясни, че Русия е превърнала украинското небе в източник на смърт за хиляди хора. Руснаците са изстреляли над 1000 ракети за трите седмици от началото на войната - използват и дронове, за да сеят смърт в Украйна. Този терор Европа не е изпитвала в продължение на 80 години.

"Това, което искаме, е да спасим хората, въвеждане на зона, забранена за полети, за да предотвратим руския терор. Ако това е прекалено много, предлагаме алтернатива - знаете от какви отбранителни системи имаме нужда, примерно ракети С 300 и други подобни. Също така да използваме силна авиация - изтребители, за да защитим хората", каза Зеленски. 

Той припомни думите на бореца за граждански права Мартин Лутър Кинг "Имам една мечта" и посочи, че и има нужда от помощ, от помощта на САЩ. Зеленски благодари за досегашната помощ - за икономическите санкции, оръжията, обучението. Благодари и лично на президента Джо Байдън за личната му ангажираност за защитата на демокрацията и свободата в целия свят, както и за резолюцията за военнопрестъпниците, които воюват в Украйна. И призова за засилване на санкциите срещу Русия, докато не спре нейната военна машина. Според Зеленски санкции трябва да застигнат всички ръководители в Кремъл - от членовете на Думата до чиновниците.

"Всички американски фирми незабавно трябва да напуснат руския пазар, опръскан с нашата кръв. Ако има фирми във вашите (на конгресмените) райони, които финансират руските фирми, трябва да сте сигурни, че руснаците не получават нито цент или рубла. Всички американски пристанища трябва да бъдат затворени за руските кораби. Свободата и мирът са по-важни от печалбата", бе категоричен украинският президент.

Според него са необходими нови инструменти за спиране на войната, защото старите са доказали, че не са ефективни. Неговото предложение е създаването на съюз на отговорни държави, които имат силата и съвестта да спрат конфликта. Съюзът незабавно да предоставя необходимата помощ в рамките на 24 часа със доставка на оръжие, санкции, политическа и финансова подкрепа. Това може са стане по същия начин като при ваксините срещу COVID-19, смята Зеленски.

Президентът представи видео за руските нападения над украински градове.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

7

Име на профила

16.03 2022 в 22:41

До последния клоун пиша, че ми е нов.

Аз самият очаквах Украйна да падне за две седмици, защото цял живот ми говорят за втората по опасност армия, Армата танкове и дронове. А то какво било.

Руската армия е пред вратите на Киев. И честно казано има капацитета да го превземе, след седмици кървави боеве. Руската армия снишава със земята по-малки украински градове, и продължава да тормози по-големите, като Харков.

Ти си произволен българки писач, ама аз ЛИЧНО имам трима родни за мен хора, дето се крият в едно ЕПК. "За щастие", около тях няма танков завод. За нещастие, не вярвам на бясното куче от масква. Хайде да видим.

Дислайковете, които неизбежно ще изям - ще ги умножа по хиляда и даря на полския червен кръст, да ви е гадно. Също и лайковете, и то доколкото смогна - по 10.

1867

6

qwertyuiop

16.03 2022 в 21:50

Ма баш така си е. Украинската армия е пред вратите на Кремъл и аха-аха да превземе Москва, още утре го очаквам.

210

5

Merc

16.03 2022 в 20:11

Нещо го закъсаха чебурашките. От настъплението им няма и помен и ядат бой по всички направления. Украинските трактористи им свиха повече танкове , отколкото нашата армия има на въоръжение.

-1495

3

zuIjin

16.03 2022 в 18:33

AZ SAM PROST RUSKI TROL
 
X

Да помогнем на украинските деца!