Тримата премиери в бункера на Зеленски - какво се случи

Мая Младенова 16 март 2022 в 15:26 4347 2

Снимка MATEUSZ MORAWIECKI/TWITTER

Трима премиери на страни от Централна Европа, които вчера стигнаха с влак до Киев, за да посетят украинския президент Володимир Зеленски в знак на подкрепа на високо равнище, вече са се върнали в Полша, предаде Ройтерс, като цитира говорител на полското правителство.

Делегацията включваше министър-председателите на Полша, Чехия и Словения Матеуш Моравецки, Петър Фиала, Янез Янша, и полския вицепремиер Ярослав Качински, който е и лидер на управляващата партия "Право и справедливост".

Делегацията потегли от Полша във вторник. Съобщено бе, че лидерите се включват по собствено желание. Макар че ЕС е бил информиран за инициативата, срещата със Зеленски не е била натоварена с политически мандат. 

Самият разговор се е състоял във вторник вечерта в бункер на Зеленски в Киев. Присъствал е и премиерът на Украйна Денис Шмихал. По време в бункера са се чули силни експлозии от боевете в западния край на града, предава Би Би Си.

Кадър: TWITTER/@MORAWIECKIM

В Украйна трябва да бъде изпратена международна мироопазваща мисия, която да разполага със средства за отбрана, заяви във вторник лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав Качински след срещата с Володимир Зеленски.

"Тук позицията е непроменена. Нито Полша, нито НАТО участват или ще участват във войната", уточниха по-късно от правителството във Варшава.

Украйна се нуждае преди всичко от повече оръжия, за да се защити от руската инвазия, заяви на свой ред в сряда чешкият министър-председател Петр Фиала след завръщането си от посещението в Киев. Той заяви, че неговата делегация е обсъдила с украинския президент Володомир Зеленски и санкциите, оръжията и хуманитарната помощ, както и възможните бъдещи дипломатически стъпки.

Министър-председателят на Украйна Денис Шмихал написа в Twitter, че по време на срещата в Киев са били обсъдени "унищожителни" санкции срещу Русия, включително "признаването на Русия за спонсор на тероризма".

Полският зам.-външен министър Марчин Пшидач призна, че пътуването е твърде рисковано, но каза, че си струва "в името на ценностите". По думите му Русия също е била информирана за визитата.

И тримата министър-председатели, които пътуваха до Киев, са явни поддръжници на Украйна. По думите на чешкия външен министър посещението е силен израз на солидарност с украинците.

Лидерите са преценили да пътуват с влак, като са отхвърлили другия вариант - полски военен самолет, защото това би могло да се стори на Русия като дръзка провокация, предава Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

2

Украйна е една. Донецк, Лугански и Крим са Украински. Да се въведе по подобие на Босна сини каски по границата с раССия и да си живеят мирно хората.

-240

1

редовно четящ

16.03 2022 в 15:30

Идеята за мироопазваща мисия звучи много разумно. Дано се получи!