Станишев, Оланд и левите премиери: Великобритания трябва да остане в ЕС

OFFNews 18 февруари 2016 в 17:31 4357 2

„Една от основните цели на ЕС е премахването на неравенствата между хора и държави. Горд съм, че левите премиери днес ще отстояват на заседанието на Европейския съвет справедлива сделка за ЕС и за Великобритания. Като социалисти и демократи, ние се борим за социална Европа. А Обединеното кралство трябва да остане и да бъде част от един още по-социален ЕС, в който гражданите имат еднакви права. Желанието на една държава да промени едностранно някои от социалните правила е прекалено висока цена“.

Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на традиционната координационна среща пред Европейския съвет.

Европейските лидери от семейството на ПЕС се съгласиха, че Великобритания трябва да остане в Европейския съюз, но трябва и да спазва ангажиментите си относно свободното движение на хора в Eвросъюза и поставянето на всички негови граждани при равни условия. Министър-председателите и президентите-социалисти бяха категорични, че преговорите с Великобритания трябва да допринесат за стабилността на Съюза, да създадат предпоставки британците да останат в него, но в същото време да не се правят компромиси с основни европейски ценности.

„Великобритания е по-силна в ЕС и Съюзът е по-силен с Великобритания. Обединеното кралство трябва да остане в ЕС, но без това да подкопава основни принципи. Българите, румънците, всички европейски граждани трябва да могат да се ползват еднакво от правата си във всички страни от Съюза, включително и във Великобритания“, допълни Станишев.

Френският президент Франсоа Оланд, австрийският канцлер Файнман, португалският премиер Антонио Кошта, шведският премиер Стефан Льовен, председателят на европарламента Мартин Шулц, вице-президентите на Европейската комисия Фредерика Могерини и Франс Тимерманс, и комисарите Пиер Московиси и Невен Мимица присъстваха на срещата, на която Станишев бе домакин.

Там бе и чешкият премиер Бохуслав Свободка, който в понеделник проведе среща с останалите трима премиери от Вишеградската четворка – на Полша, Словакия и Унгария.

За бежанската криза държавните лидери от семейството на ПЕС изказаха мнение, че Съюзът трябва да укрепи още външните си граници и да ускори изграждането на работещи горещи точки и механизми за регистрация на бежанците.

В същото време те се съгласиха, че Шенген трябва да бъде запазен такъв, какъвто е.

„Изолирането на Гърция, за което напоследък се правят предположения, няма да помогне за разрешаването на кризата с бежанците. Напротив, това само ще усложни ситуацията с миграционния поток през Балканите. Планът за релокация на бежанците е добра първа стъпка за овладяване на кризата, но той най-накрая трябва да бъде приведен в изпълнение. Гърция и другите страни, които първи посрещат вълната, имат нужда от пълната подкрепата на ЕС при изграждането на приемните пунктове и при регистрацията на бежанците“, коментира по този повод Станишев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!