Да помогнеш на врага си: Израел праща хуманитарна помощ на Сирия след земетресенията

Александра Маркарян 07 февруари 2023 в 17:39 5082 1

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

Снимка Getty Images

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

Държавата Израел е получила молба за помощ от Сирия след опустошителните земетресения и обяви, че ще я изпълни, съобщават израелски медии и Ройтерс. Това е рядко срещано сътрудничество между враждуващи съседи, отбелязва агенцията.

Потвърждение за изпращане на помощ не само за Турция, а и за Сирия дойде от министър-председателя Бенямин Нетаняху. В реч той каза, че е наредил да се изпрати помощ на Турция – епицентърът на двете опустошителни земетресения от 6 февруари с магнитуд 7,8 и 7,5 – и още вчера следобед излетя първият самолет.

"Тъй като беше получена молба да се направи това и за много жертви на земетресението в Сирия, аз наредих да се направи и това", каза той на церемонията в болница близо до Тел Авив. Впоследствие той заяви, че молбата за хуманитарна помощ за Сирия е била предадена "от дипломатически служител", когото не назова.

Официален Дамаск не потвърждава това. Сирийският проправителствен вестник "Ал Ватан" цитира официален източник, който отрича Дамаск да е отправил такава молба към Израел.

"Аз одобрих това и разчитам, че тези неща ще бъдат извършени скоро", казва обаче Нетаняху.

Жертвите в Сирия са най-малко 1600 души, ранените са над 3600. Болниците са препълнени, медицинските екипи не смогват, въпреки че работят денонощно.

Запитан кой е отправил искането по отношение на Сирия, цитирано от Нетаняху, израелски служител заяви пред Ройтерс: "Сирийците". Запитан дали това се отнася за членове на опозицията или за правителството на президента Башар Асад, служителят отговори само: "Сирийците".

Израелската обществена телевизия Kan заяви, че Русия е предала искането на Израел да помогне на Сирия. Телевизията не посочи източник на тази информация. Руското посолство в Израел е отказало коментар.

Помощта, която Израел ще изпрати, включва одеяла, палатки и медикаменти, съобщи още телевизията. Правителството на Нетаняху е изразило готовност да приеме пострадали, ако бъде помолено за това.

Израел и Сирия са в състояние на война от десетилетия с периоди на прекратяване на огъня. За известно време Израел помагаше на сирийските бунтовници през окупираните Голански възвишения, а през 2018 г. работи с Йордания и Вашингтон за евакуиране на сирийските спасители от "Белите каски" и техните семейства, бягащи от настъпление на правителството.

Израел никога не е имал дипломатически отношения със западната си съседка Сирия, която е воювала срещу еврейската държава в поне четири войни, отбелязва в. Times of Israel и напомня, че и Техеран, и Москва имат военно присъствие в Сирия, а израелските военновъздушни сили често извършват въздушни нападения там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови