Covid-19 препъна демократичния процес в Полша: президентските избори се отлагат неясно за кога

OFFNews 07 май 2020 в 10:45 1862 0

В разгара на пандемията от коронавирус една от първите засегнати страни - Южна Корея, не се отказа от парламентарните си избори, а ги проведе при безпрецедентни мерки за сигурност: на всеки се мереше температурата, маските и ръкавиците бяха задължителни за избирателите. Но Covid-19 препъна демократичния процес в Полша. Днес оттам дойде новината, че президентските избори се отлагат именно заради разпространението на вируса.

За това са се разбрали в управляващата коалиция. И така: тази неделя избори няма да има.

Управляващата националконсервативната партия "Право и справедливост" настояваше гласуването да се проведе с надежда за преизбирането на 47-годишния Анджей Дуда на поста. Но коалиционният партньор "Съгласие" и опозицията се противопоставиха с мотива, че "Право и справедливост" поставят постигането на политическите си цели над здравето на хората.

Нова дата за изборите няма. Те ще се проведат "колкото е възможно по-скоро" - това е използваната формулировка засега - и гласуването ще се извърши само по пощата.

Насрочването на изборите тласна Полша към сериозна политическа криза на фона на продължаващата в здравеопазването - коментира Би Би Си. И международните, и местните наблюдатели на изборния процес изразяват опасения, че гласуването няма да бъде достатъчно прозрачно предвид факта, че кампаниите на кандидатите бяха спрени заради мерките в кризата.

Потвърдените случаи на Covid-19 в Полша са близо 15 хил. Починали са над 700 пациенти, според платформата на американския университет "Джонс Хопкинс". Те са по-малко, отколкото в много западноевропейски страни, но полският здравен министър предупреждава, че пикът не е достигнат.

Под управлението на президента Дуда в Полша бяха извършени противоречиви и спорни промени, включително в съдебната система и медиите, и опозиционни лидери се опасяват, че управляващите се възползват от ситуацията, за да си осигурят победа и да продължат тази програма. Сериозната преднина на държавния глава потвърждават и последните социологически проучвания, а опонентите му в надпреварата казват, че президентът се възползва от възможността за сериозно присъствие в медиите като действащ президент - достъп какъвто те нямат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови