Вера Йоурова нарече пагубни реформите в съдебната система в Полша

OFFNews 08 февруари 2020 в 16:44 2456 0

Снимка БГНЕС

Вера Йоурова

Най-новите реформи в полската съдебна система са пагубни, посочва в интервю заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова, заплашвайки да бъдат спрени средствата за страните, които не се съобразяват с европейските ценности, предаде БТА.

Това не е реформа, това е унищожение, коментира Йоурова, чийто ресор е правосъдие, в интервю за германското списание "Шпигел", което излиза днес.

Законът за дисциплинарните наказания на съдии, който подписа неотдавна полският президент Анджей Дуда, вече не е насочена мярка срещу няколко черни овце, каза Йоурова, определяйки го като "бомбардировка".

В първата отправена критика от Европейската комисия след подписването на закона Йоурова говори за "опасен момент", който може да се окаже необратим.

Еврокомисарката допълни, че подкрепя предложенията за обвързване на европейските средства още по-здраво с това как страните членки се съобразяват с върховенството на закона.

Полша е в конфликт с Брюксел по редица съдебни реформи, които осъществява управляващата партия "Право и справедливост", откакто е на власт от 2015 година.

Според критиците най-новите промени, свързани с наказанията на съдиите може да се използват за обуздаване на магистрати, които са против реформите на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови