CNN: Русия се е опитала да унищожи американската ПВО ''Пейтриът'' в Украйна

OFFNews 13 май 2023 в 17:57 28695 11

Пейтриът

Снимка Архив

Пейтриът

Миналата седмица Русия се е опитала да унищожи американска система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в Украйна с хиперзвукова ракета, съобщават двама американски представители пред Си Ен Ен.

Атаката не е била успешна. Вместо това украинските военни са прихванали ракетата с помощта на системата "Пейтриът", казват източниците, отбелязвайки първото известно успешно използване на усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана в Украйна само няколко седмици след пристигането ѝ в страната.

Украинската военновъздушна отбрана изстреля няколко ракети от "Пейтриът" под различен ъгъл, за да прехване руската ракета, демонстрирайки колко бързо са се усъвършенствали в използването на мощната система, казва един от източниците.

Американските представители смятат, че руснаците са засекли сигналите, които се излъчват от "Пейтриът" (Patriot), и това им е позволило да насочат системата към хиперзвукова ракета, известна като "Кинжал".

Ракетната система "Пейтриът" разполага с мощен радар за откриване на входящи цели на голямо разстояние, което я прави мощна платформа за противовъздушна отбрана, способна да прихваща балистични ракети и др. Но излъчването на радара, необходимо за откриване на заплахите на голямо разстояние, също така дава възможност на противника да открие "Пейтриът" и да разбере местоположението ѝ. За разлика от някои ПВО с по-малък обсег, предоставени на Украйна, които са мобилни и по-трудни за насочване, голямата батарея "Пейтриът" е стационарна система, което дава възможност на руснаците да определят местоположението ѝ с течение на времето.

Има начини тези сигнали да бъдат замаскирани до известна степен, твърдят официални лица, но руските военни очевидно са успели да разберат приблизителното местоположение на "Пейтриът", разположена извън Киев. Прихващането е станало там през нощта на 4 май, заяви през изминалия уикенд Николай Олешчук, командир на украинските военновъздушни сили.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по-рано заяви, че "Патриотите" "определено" ще бъдат легитимна цел за руските сили.

Прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър потвърди по-рано тази седмица, че украинците са използвали системата "Пейтриът", за да прихванат ракетата "Кинжал", която може да достигне хиперзвукова скорост, припомня Си Ен Ен.

Украйна получи поне две системи "Пейтриът" - една от САЩ и една от Германия, за да засили противовъздушната си отбрана, която досега не беше в състояние да прехваща по-модерни руски ракети като "Кинжал".

Когато САЩ за пръв път обявиха, че ще изпратят ракетни системи "Пейтриът" в Украйна, срокът за доставка беше месеци, предвид сложността на системата и необходимостта от обучение на десетки украински войници как да работят с батерията, която има множество компоненти. Но украинците вече бяха добре запознати с използването на системите за противовъздушна отбрана, което позволи на САЩ да свият стандартната програма за обучение от около една година в няколко месеца, допълва Си Ен Ен.

Окончателната проверка на системите "Пейтриът" се състоя в средата на април, когато американски, германски и холандски инструктори се присъединиха към украинските военнослужещи за последна проверка на системите, преди скоро след това те да бъдат изпратени в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

11

6екеr4о

15.05 2023 в 14:44

Продължавам да се убеждавам, че украинските войничета, които очевидно са здраво мотивирани, много бързо се учат, ма много бързо, същото още повече е явно за тези, които ги командват!

А блядовете, блядовете атакават, както е атакувала японската императорска армия в началото на миналия век, по-точно през далечната 1906 година... А роднините им си траят, щото ше ги лишат от парични компесации, които са от хипер инфлационни рубли, преди време са стигали за 1 жигула, сега - едва ли ...

2073

10

Johnny B Goode

14.05 2023 в 01:14

Прав е Спирта, не му остава много на Путьо.

345

9

Джендо Джедев

13.05 2023 в 23:00

Спиртосания,

Тя истината вече почна да побеждава - орките ти даже и от Бахмут ще се изнесат. :D

1236

7

БотоксПутю

13.05 2023 в 21:30

Кинжалът таман достигнал безаналоговата скорост и Бумм. Явно Патриотът не прави разлика между аналогови и безаналогови фишеци.

-1555

6

ob1

13.05 2023 в 21:20

Това съвеЦките тролове сте еб@си досадния боклук. Как пък поне малко не променихте съдържанието на жалките си постове? Коя година е в магучаята - 1942?

318

4

Valioka

13.05 2023 в 20:03

От опит глава не боли... Е, ама те американците това им е целта - да разполагат системи за ПВО и кьоркьопеците да ги унищожават.. Но, ... вовчик може и да не е съгласен.. А на мене ми дреме на х.. от мнението на вовчик...

12078

3

edin slep

13.05 2023 в 19:00

До тук добре, дано скоро им наритат задниците :)