Ройтерс: САЩ дава на Украйна дълго чаканите оръжия с по-голям обсег, готви пакет за $2 млрд.

Испания планира да изпрати на Украйна между четири и шест германски танка Leopard 2A4, пише El Pais

OFFNews 01 февруари 2023 в 09:37 7105 16

Разтоварване на американска военна доставка в Киев, 25 януари 2023 г.

Снимка Getty Images

Разтоварване на американска военна доставка в Киев, 25 януари 2023 г.

Съединените щати подготвят военна помощ за Украйна на стойност над 2 млрд. долара, която се очаква да включва за първи път ракети с по-голям обсег, както и други боеприпаси и оръжия, съобщиха във вторник за Ройтерс двама американски служители, запознати с въпроса.

Очаква се помощта да бъде обявена тази седмица и да включва и помощно оборудване за системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът", прецизно управляеми боеприпаси и противотанкови оръжия "Джавелин", добавиха те.

Част от пакета, на стойност 1,725 млрд. долара, ще дойде от фонд, известен като "Инициатива за подпомагане на сигурността в Украйна" (USAI). Той позволява на администрацията на президента Джо Байдън да получава оръжия от промишлеността, а не от американските оръжейни запаси.

Средствата от USAI ще бъдат използвани за закупуването на ново оръжие - наземна бомба с малък диаметър (GLSDB), произведена от "Боинг", която има обсег на действие от 150 км. САЩ са отхвърлили исканията на Украйна за ракети ATACMS с обсег 297 км.

По-големият обсег на GLSDB може да позволи на Украйна да поразява цели, които досега са били недостъпни, и да ѝ помогне да продължи да набляга на контраатаките си, като прекъсне действията на Русия по-далеч зад нейните линии.

GLSDB се произвежда съвместно от SAAB AB и Boeing. Тя съчетава бомбата с малък диаметър GBU-39 (SDB) с ракетен двигател M26, които са често срещани в инвентара на САЩ.

Испания пък планира да изпрати на Украйна между четири и шест германски танка Leopard 2A4, пише в. El Pais, позовавайки се на неназовани правителствени източници. Действителният брой ще зависи от състоянието на съхраняваните бойни танкове и от това колко други държави в крайна сметка ще доставят на Украйна, твърдят източниците пред El Pais. Информацията не е потвърдена официално – говорител на испанското министерство на отбраната не е отговорил на молбата от изданието за коментар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

16

бай Падежко

03.02 2023 в 00:57

Честит ви празник, руски кухи лейки!

2550

15

alfakentavur

02.02 2023 в 05:02

Безсилието и жалките напъни на рашистките подлоги са донякъде забавни.
Смятайте колко опорки са отишли в кошчето след първата седмица война. Повечето са били запазени "за след малко", щото "ей ся ще влезем в Киев". Но една по една и те са отишли в кошчето. Приготвяш пропаганда за 1-2 седмици, но не щеш ли изненада - "блицкригът" ти се проточва 1 година и отдавна вече не е блицкриг.
Това неминуемо те поставя в много неприятна, често безизохда ситуация.

Видяхте ли смешката с Мадарския конник и еврото?
Дори и най-тъпата БГ кремълска подлога знае какво е и е виждала Мадарския конник. Това със сигурност е спуснато от Масква и понеже петоколонниците са пАслушни - вкарали са го в употреба.

Много под нивото ми е да се занимавам с тролетариат, представители на който са разпространили тази смешка с Конника. Но времената го изискват. Война е и всеки трябва да изпълни своята част, за да победи Доброто. Отново. Поне СССРайхът показа истинската си същност.

-1555

14

ob1

01.02 2023 в 22:56

Лейка, иди на .!..

2073

12

Johnny B Goode

01.02 2023 в 17:03

Веждичката, разкарайте си миризливите задници от Украйна и никой няма да стреля по вас.
Ако може и от Българското черноморие също, че много воните.

345

11

Джендо Джедев

01.02 2023 в 16:16

Веждичка,

То нищо само по себе си няма да обърне хода на войната. Ама в съвкупност... Видя се какво стана с твоите орки като запристигаха Джавелините и HIMARS-ите.

-1555

9

ob1

01.02 2023 в 13:54

Радвай се, веждичка, блядовете ще мрат само по фронта и малко зад него... засега, де.
Пък ракетките няма нужда да сринат цял град. За разлика от руZнацитата ВСУ не бомбят наред, а само избрани цели - тука камионче, там радарче, някое корабче, базичка, складче и т.н. За тая цел са си муцка .!..

-240

8

редовно четящ

01.02 2023 в 13:52

Това е добра новина.