Един дивизион със ЗРК Patriot пое бойни дежурства в Украйна, други са на път

OFFNews 24 април 2023 в 11:24 2828 0

Снимка

Юрий Игнат показва комплекс Patriot, част от първия дивизион, който вече е развърнат на позиция и изпълнява бойни дежурства.

Един дивизион на зенитно-ракетната система Patriot вече е дислоциран в Украйна и изпълнява бойни дежурства, а други са на път, съобщи говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат.

„Дивизионът вече е развърнат от няколко дни и работи по отразяването на вражески атаки. Други вече са на път към бъдещите си позиции. Да се надяваме, че ще има някакви резултати, особено срещу самолетите на руснаците“, каза Игнат в ефира на националния телевизионен маратон, излъчван от всички канали в страната.

В отговор на въпрос дали системата Patriot може да сваля ракетите С-300, които атакуваха Харков на 22 април, Игнат каза, че Patriot може да сваля тези ракети, но руснаците имат много от тях.

„Не че е скъпо (да се свалят ракети С-300 с Patriot, б. р.), а че са много. Преди няколко месеца имаше 6000-7000 ракети С-300. Би било по-рационално да ги унищожаваме още на земята... Трябва да разберем колко ракети "Пейтриът" ще имаме и колко ракети С-300 имат те. Те ще ги изстрелват като дроновете камикадзе "Шахед", изтощавайки нашата противовъздушна отбрана", обясни Игнат.

На 21 април генерал-лейтенант Микола Олешчук, командир на украинските ВВС, инспектира бойните позиции на системата Patriot на един от фронтовете. Той отбеляза, че пусковата установка Patriot вече е на бойно дежурство в системата за ПВО на Украйна.

Според изявление на първия заместник-министър на отбраната на Украйна Александър Павлюк Украйна е получила вече ЗРК Patriot от САЩ, Германия и Нидерландия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика