Четирима българи са евакуирани от Нигер

OFFNews 02 август 2023 в 14:58 1046 0

Нигерският флаг

Снимка Pixabay

Знамето на Нигерия

Четирима българи са евакуирани от Нигер с полет, организиран от Италия. Те са напуснали африканската страна рано сутринта на 2 август, съобщава Министерството на външните работи.

След държавния преврат в Нигер на 26 юли и затварянето на всички граници в МВнР е получен сигнал от българска туристическа агенция за четирима сънародници на територията на страната, нуждаещи се от евакуация. МВнР предприема конкретни действия в тясна координация с партньорите от Европейския съюз за намиране на варианти за евакуация на българските граждани, без да бъде рискуван техният живот, пише в сайта си ведомството. 

МВнР благодари на Италианската република и Френската република, както и на Европейската служба за външна дейност за оказаното съдействие, което допринесе за своевременното и безпрепятствено прибиране на сънародниците ни.

Превратът в Нигер бе извършен на 27 юли от военни. Те свалиха първият демократично избран президент, подкрепян от ЕС и САЩ. В телевизионно обръщение военните обявиха, че президентът Мохамед Базум е отстранен от власт и че всички институции и държавните граници ще бъдат затворени до второ нареждане

Малко след това държави в Западна Африка наложиха санкции на Нигер и заплашиха със сила, ако не върнат сваления президент Мохамед Базум до седмица. 

Междувременно САЩ, ЕС и Африканският съюз също призоваха за възстановяване на демократичния ред в Нигер. В резултат на преврата ЕС спира за неопределено време изцяло своята помощ за Нигер, както и сътрудничеството си със западноафриканската държава в областта на сигурността.

Това е седмият военен преврат в Западна Африка през последните по-малко от три години. Нигер бе смятан за най-надеждния съюзник на Запада в един нестабилен регион, отбелязва Ройтерс. Джихадистки групировки вилнеят от години в Западна Африка, където антизападно настроени военни поеха властта в Мали и Буркина Фасо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!