Брюксел се подготвя за терористични атаки

Вероника Шербанова 02 април 2013 в 11:46 1549 0

Сградата на ЕК в Брюксел
Сградата на ЕК в Брюксел

Брюксел повиши степента на заплаха от тероризъм, след като преди седмица белгийските спецчасти застреляха смятания за терорист Хаким Бенлагем преди седмица, съобщи БНР.

Белгия повиши нивото на заплаха от 2 на 3 по 4-степенната скала. Засилено е полицейското присъствие в белгийската столица, особено в центъра на града – в сградите на съда и прокуратурата и около тях.

Засилените мерки за сигурност са въведени, след като преди седмица белгийските спецчасти застреляха мъж от алжирско-френски произход, смятан за терорист.

39-годишният Хаким Бенлагем е бил наблюдаван от години от антитерористичните служби на Франция и Белгия. Той е бил заподозрян за въоръжен грабеж на оръжия от заведение от район Андерлехт в Брюксел, който е населен предимно в мюсюлмани.

Преди една седмица Бенлагем е бил спрян от спецчастите за проверка на магистрала, свързваща белгийската столица с град Лил. Мъжът оказал съпротива и затова бил застрелян.

Служителите на антитерористичната служба обискирали дома му в Андерлехт, където открили оръжия, муниции и взривни вещества.

Засега няма данни за това, че Бенлагем е бил част от джихадистки мрежи. Смята се, че е имал контакти с радикални ислямисти и че е направил опит да се включи в бойни групи в Газа. В момента се проверява дали има връзка с организацията на терористични актове в различни части на Европа.

Антитерористите предполагат, че Хаким Бенлагем е действал сам, но не изключват възможността радикалисти да предприемат някакви действия в отговор на убийството му. Затова са предприети и засилените мерки за сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови