Брюксел обсъжда дали да пусне ГМО-царевица в Европа

OFFNews 01 ноември 2013 в 18:20 2799 4

Протест серщу ГМО в София, 2010 г.
Протест серщу ГМО в София, 2010 г.

 

Нов вид генетично модифицираната царевица 1507 на биотехнологичната компания Pioneer е във фокуса на Европейската комисия, която следващата седмица ще вземе решение дали ГМО-фуражът да бъде допуснат за отглеждане на европейска територия.

Обсъжданията на комисарите по темата се следят с повишено внимание от екоорганизациите в Европа и вчера международната организация „Приятели на Земята“ (Friends of Earth) е изпратила призив Брюксел да отхвърли заявката за ГМО-културата, съобщи българското сдружение за Земята, което е неин член.

"Европейската комисия няма друг избор, освен да забрани тази токсична царевица за отглеждане по полета в Европа. ГМО-културите са ненужни и нежелани в Европа. Самите експерти по безопасност на ЕС казват, че тази ГМ царевица ще навреди на пеперудите и молците (...) В светлината на дневния ред на търговските про-ГМО преговори между ЕС и САЩ, това е първото истинско изпитание за политиците ни и ще видим дали те ще се застъпят за околната среда и потребителите или ще се прегънат с корпоративните търговски интереси“, се казва в становището на „Приятели на Земята“.

За разлика от американското общество, по-голямата част от европейските потребители, потребителските съюзи и частните търговци на дребно гледат с резерви на ГМО индустрията.

През 2010 г. след серия многохилядни национални протести срещу допускането на ГМО посеви на българска територия, парламентът наложи пълна забрана за отглеждането и търгуването на такива култури в страната. Тогава проучване на вече закритата НЦИОМ показа, че 97% от българите не искат ГМО, а около 80% от тях следят темата с интерес, пипмниха от За Земята.

„Налице са достатъчно научни данни за вредите от царевица 1507 и затова България, чрез Министъра на земеделието и храните и комисар Кристалина Георгиева трябва да се противопостави активно на предложението. Призоваваме ги на диалог с гражданските организации, преди да вземат решенията“, коментира Ивайло Попов от сдружението.

Екоактивистите предупредиха, че ако „нещата се развият в грешна посока“, ще последват протести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови