Британската булка на боец от Ислямска държава поискала да живее в Холандия

OFFNews Последна промяна на 03 март 2019 в 16:58 6855 1

След като родината ѝ Великобритания я отхвърли заради присъединяването ѝ към "Ислямска държава", Шамима Бегум заяви, че иска да се върне в Холандия със съпруга си.

Бегум избяга от Великобритания на 15 г., през 2015 г., за да се присъедини към групировката. Омъжи се за приел исляма холандец. Оттогава досега е родила три деца, две от които са починали. За да спаси третото - момченце - тя поиска да се върне във Великобритания, но това ѝ бе отказано, а гражданството ѝ - отнето.

Яго Ридейк и Шамима Бегум се женят няколко дни, след като тя стъпва на територията, владяна от "Ислямска държава". Пред Би Би Си той признава, че е воювал за групировката, но сега искал да се върне у дома със съпругата си и новородения им син.

27-годишния Ридейк е задържан в кюрдски център за задържане в Североизточна Сирия. Ако се върне в Холандия, го грозят 6 г. затвор за присъединяване към терористична организация.

В интервю за BBC той казва, че е отхвърлил ИД и се е опитал да напусне групировката. Той бил затворен в Ракка и измъчван, след като екстремистите го обвинили, че е холандски шпионин.

Описвайки живота под контрола на ИД, Ридейк казва, че е участвал в убиването с камъни на жена за "блудство", че е видял купчина тела на мъртви хора в града и че загубил дъщеря си от недохранване.

Той не намира за нередно да се ожени за 15-годишно момиче - това било "нейният избор". Срещнал ученичката от Източен Лондон в женския център в Ракка. Не бил заинтересован от нея - била твърде млада. "Когато мой приятел дойде и каза, че има момиче, което иска да се омъжи, не бях толкова заинтригуван заради възрастта ѝ, но приех предложението по-късно."

Той настоява, че "това беше нейният собствен избор. Тя поиска да ѝ се намери партньор и аз бях поканен".

Все пак мъжът казва, че "тя беше много млада, може би би било по-добре за нея да изчака малко, но тя не го направи, избра да се омъжи и аз избрах да се оженя за нея".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8024

1

Ходихме, избихме малко невинни хора, наиграхме се, може ли сега да се приберем вкъщи??

Тези хора наистина ли смятат, че са в позиция да искат каквото и да било?????