Brexit - какво трябва да знаем за референдума във Великобритания

OFFNews Последна промяна на 23 юни 2016 в 06:00 8434 28

Днес Великобритания ще реши своята съдба и тази на Европейския съюз. Дългоочакваният референдум "За" и "Против" оставане на страната в ЕС може да се окаже най-важното събитие за тази година - както в географски, така и в политически спектър.

През последните два месеца много предварителни проучвания показват, че вотът е разделен наравно, така че сигурни прогнози за резултатите от референдума не могат да се направят дори ден преди неговото провеждане. 

Един от най-важните въпроси, които стоят при излизане на Великобритания от ЕС, е какво ще стане с милионите граждани на Европейския съюз, които в момента работят и живеят на Острова.

Отговор на този въпрос обаче няма. Това ще бъде решено, когато станат ясни резултатите от референдума и при излизане на Великобритания от ЕС. Тогава ще бъде сключена сделка между управляващите и европейските власти.

Решението за провеждане на референдум бе взето от премиера Дейвид Камерън, чиято идея за допитването е предизборно обещание.

Премиерът на Великобритания неколкократно заяви своята позиция, че ще гласува "за" и иска страната му да остане в Европейския съюз.

Именно за това той вече е договорил нови условия за членството на Великобритания в ЕС, които ще влязат в сила единствено, ако страната гласува за оставане.

"Специалният" статут на Великобритания решава някои от проблемите, които британците не харесват в ЕС.

Социалните помощи и детски надбавки за емигранти са един от проблемите, които британците искат да бъдат решени.

В случай, че Великобритания гласува за излизане от ЕС, то това би отнело до 2 години. В това време страната ще продължи да бъде пълноправен член до окончателното подписване на излизането.

Не за пръв път Великобритания ще решава съдбата си в ЕС. През 1975 година на Острова отново има референдум със същия въпрос, само две години след присъединяването на страната към Европейския съюз. Тогава британците решават да останат. Днес, 41 години по-късно ЕС изглежда различно, навлязъл е много повече в живота на хората на Острова и именно тези доводи ползваха съпартийците на Дейвид Камерън, за да натиснат премиера да проведе допитването. Въпреки че Камерън е "за" оставане, то много от депутатите и дори министри в кабинета на премиера изказаха своето мнение, че са "против" оставането на Великобритания в Съюза.  

Урните за гласуване отварят в 7 часа сутринта местно време. Първите резултатите от допитването можем да очакваме около полунощ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77928

26

El Commandante

23.06 2016 в 12:06

"Комунистъ-предателъ :))"

Предател предател, ма си защитава хората, ЕС ше се самотрусира и по-натам, не е нужно баш сега, то самата идея за Брекзит и самия факт че се провежда е достатъчен трус.

Кво са, тричетирсе хиляди българи да останат без хляб заради иначе прекрасната идея ЕС да се разтресе ли?
Айде по-добре не.

12019

25

the cowboy

23.06 2016 в 12:01

В Англия все някакви хейтъри със странен блясък в очите агитираха за тяхното Охи. Дано разумът възтържествува!

77928

22

El Commandante

23.06 2016 в 11:51

Аз мисля че чисто прагматично погледнато и в името на нашите сънародници, живеещи и работещи в УК ние требва да подкрепим оставането на ГБ в ЕУ.

Ето виждате ли, е така се процедира, когато се защитават български интереси-кефи ме идеята за трус в ЕС, но не ме кефи наши хора да остават без работа....тъй че, никъв Брекзит.

И после ПАК ме наречете комунист и незнамквоси...