Не е време за Brexit*, ирационалността е заразна

Николаос Цитиридис 14 март 2016 в 14:03 3520 1

Дебат на тема "Референдумът във Великобритания: Последствията за България и Европейския съюз" се проведе днес в Дома на Европа в София. Срещата бе организирана от евродепутата Светослав Малинов, а негови гости бяха посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс, евродепутатът Франк Енгел, Владимир Шопов и Даниел Смилов.

По време на срещата бе обърнато внимание предимно на нагласите "за" и "против" за оставането на Великобритания в ЕС. На Острова ще гласуват на референдум по темата на 23 юни тази година.

Тогава британците ще решат освен своето бъдеще, то и това на Европейския съюз - това бе обща теза на всички присъстващи на срещата.

Според посланика на Великобритания в България Ема Хопкинс за нейната страна съществуват алтернативи, като една от тях е кралството да приеме модела "Норвегия".

Северната държава не е член на Съюза, но участва в общия пазар на ЕС като участваща страна в Европейската икономическа зона (EEA) и Европейската асоциация за свободна търговия Европейския съюз. Това ѝ дава привилегии, но не и право на глас.

Друг вариант е да бъдат сключени нови търговски сделки, подобно на Швейцария, Турция и Канада.

По думите на посланик Хопкинс, ако британците гласуват с "да" на референдума това лято, то ще се навлезе в един двугодишен период на преговори на Великобритания с ЕС.

"Дори тогава напускането на Европейския съюз не е сигурно", уточни Хопкинс.

"Това е гласуване за скок в тъмното", завърши изложението си по темата посланикът на Великобритания.

Евродепутатът Франк Енгел подчерта, че в казуса е замесена и Шотландия, която при евентуален изход на Великобритания от ЕС, ще поиска да остане в Съюза със сигурност.

Камерън може да влезе в историята с последиците, които ще понесат ЕС, Великобритания и Шотландия, категоричен бе Енгел.

Една от големите опасности след референдума, според политолога Даниел Смилов е, че този феномен може да бъде заразен за държавите в Източна Европа.

При евентуално гласуване "за" напускането на Великобртиания на ЕС, то в държави като Полша и Унгария, където евроскептицизма надига глас, може да видим същия сценарий.

Смилов изрази опасение, че излизането от ЕС може да се превърне във вътрешнополитически казус.

"Не е правилно да се създава нова криза в Европа. Излизането на Великобритания ще отнеме от блясъка на ЕС. Сега не е момент за експерименти", каза Смилов.

Той подчерта още, че излизането от ЕС не е популизъм, както е модерно да се нарича, а ирационализъм, който е заразен. Смилов даде за пример Доналд Тръмп, който не е новатор в този вид политика, но след референдума в Европа могат да се навъдят "тръмпчета" из Стария континент.

"Да запазим постигнатото до момента", каза за финал Смилов.

*Brexit - Медиите на Острова по този начин нарекоха референдума за оставане в ЕС. Играта на думи идва от "Britain" и "exit"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!