Брекзит ще има негативно и значимо въздействие върху британската икономика, прогнозира МВФ

OFFNews 18 юни 2016 в 09:13 3552 5

Брекзит ще има негативно и значимо въздействие върху британската икономика, прогнозира МВФ

Излизането на Великобритания от ЕС ще има негативно и значимо въздействие върху британската икономика, която може в най-лошия случай да изпадне в рецесия идната година, предупреди Международният валутен фонд, цитиран от световните агенции.
В случай че на 23 юни британците се произнесат за излизане от ЕС, това ще доведе до продължителен период на несигурност, който може да натежи върху доверието и инвестициите и да засили нестабилността на пазарите.

МВФ е изготвил и два сценария в случай на Брекзит. В първия, който е по-малко неблагоприятен, растежът на британската икономика ще бъде 1,7 процента за настоящата година вместо прогнозираните 1,9 процента и 1,4 процента догодина вместо прогнозираните 2,2 процента. Безработицата ще бъде 5 процента за настоящата година и 5,3 процента за идната години.

Според по-неблагоприятния сценарий в случай на Брекзит британската икономика ще изпадне в рецесия с растеж от минус 0,8 процента, преди да се възстанови до растеж от 0,6 процента през 2018 г., безработицата ще бъде 6 процента догодина и 6,5 процента през 2018 г., а инфлацията ще скочи на 4 процента догодина вместо прогнозираните 1,9 процента.

Ако британците се обявят за Брекзит, то Лондон ще трябва да проведе с Брюксел сложни преговори за уточняване на условията за напускане на съюза и за дефиниране на нови политически, юридически и търговски връзки между Великобритания и 27-те страни, оставащи в ЕС.

Вчера във Виена директорката на МВФ Кристин Лагард призова избирателите да гласуват за оставане в съюза, като изтъкна силните британски връзки с континента и увеличаването на търговията в резултат на членството, предаде ДПА.

Същевременно от ново допитване до общественото мнение на социологическата фирма Би Ем Джи за в. "Хералд" става ясно, че привържениците на оставането в ЕС имат почти 7-процентна преднина пред привържениците на Брекзит, предаде Ройтерс.
Допитването е било направено по телефона от 10 до 15 юни. Анкетирани са били 1064 души. От тях 53,3 са казали, че ще гласуват за оставане, а 46,7 процента за излизане от ЕС.

В друго допитване на същия институт, но извършено онлайн, привържениците на Брекзит имат 10-процента преднина пред тези, които са за оставане (тоест 55,5 срещу 44,5 процента).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

5

Big Smile

19.06 2016 в 01:46

Гладни Путиновци -Брекекзит сънуват! Просто сега англичаите обират рублите, котито мужиците пръскат за пропаганда и после резултатът ще като референума за Шотландия - т.е. КУКИШ дорогой Проффесор Магаданский.
Viva Todor Jivkov! Viva Milko Baleff! Viva Toma Tomoff! Viva DS!

11751

4

Big Smile

19.06 2016 в 01:41

Сладури, няма да има Брекексит - англичаните са разумни и прагматични хора! Viva Maduro! Viva Rumen Getcheff! Viva Jean Videnoff!