„Боко Харам“ атакува джамии в Нигерия, не по-малко от 55 души са загинали

OFFNews 24 октомври 2015 в 14:08 3413 1

Взрив в джамия

Снимка АФП

В джамията в нигерийския град Медигури след самоубийствения атентат, отнел живота на не по-малко от 28 мюсюлмани.

В петък не по-малко от 55 души са убити в два бомбени атентати в североизточна Нигерия, предава АФП. Същевременно в Камерун са избухнали ожесточени сражения между ислямисти от „Боко Харам“ и армията.

Поне 28 мюсюлмани са загинали сутринта по време на петъчната молитва, когато атентатор самоубиец се е взривил в джамия в Медигури, щат Борно. Градът в североизточната част на страната е смятан за традиционно „владение“ на „Боко Харам“.

Именно в североизточна Нигерия терористичната групировка, която е поделение на „Ислямска държава“, иска да основе „халифат“.

По-късно в петък не по-малко от 27 души са убити и 96 ранени при експлозия в джамията в Йола, съобщи нигерийската правителствена служба по извънредните ситуации.

За атентатите никой не е поел отговорност , но те носят почерка на ислямистите от „Боко Харам“, отбелязва АФП. Групировката тероризира от години двата града в североизточна Нигерия. До вчера само Йола – 300-хиляден град, е ударена шест пъти в рамките на месец; общо 76 са жертвите.

Убийците от „Боко Харам“ системно нападат джамии, както и духовници, които не споделят екстремистките им възгледи.

В Камерун ислямистите са завзели северния град Керауа и са го задържали през по-голямата част от вчерашния ден, преди армията да успее да ги прогони. Те са атакували още в четвъртък, „убивайки много хора в джамиите“ според източник от силите за сигурност. 11 души били убити по неофициални данни.

В началото на септември двоен атентат е окървавил същия град.

По-рано този месец президентът на САЩ Обама реши да окаже на Камерун военна помощ против „Боко Харам“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови