Бившият вицепрезидент Мнангагва става президент на Зимбабве, обеща 'нова демокрация'

OFFNews 23 ноември 2017 в 13:45 2135 0

Снимка Reuters

Бившият вицепрезидент на Зимбабве Емерсон Мнангагва, който се завърна вчера от изгнание, ще положи в петък клетва като президент на страната на мястото на подалия оставка Робърт Мугабе. 

По време на митинг в столицата Хараре Мнангагва обяви, че страната влиза в нов етап на демокрацията. 

"Народът каза думата си. Гласът на народа е глас Божи", каза Мнангагва пред хиляди поддръжници, събрали се пред централата на управляващата партия ЗАНУ-ПФ, цитиран от Ройтерс и БТА.

93-годишният Мугабе подаде оставка, след като миналата седмица властта беше завзета от армията, а президентът беше поставен под домашен арест. Мугабе не спази поставения му ултиматум от управляващата партия и срещу него започна процедура за импийчмънт. В крайна сметка президентът все пак подаде оставка във вторник, когато вече бяха започнали дебатите за импийчмънт.

С това беше сложен край на управлението му, продължило близо 40 години. 

Навремето Робърт Мугабе бе прославян като герой от борбата за национално освобождение на Зимбабве, но впоследствие той се превърна в диктатор.

Емерсон Мнангагва се завърна в родината си вчера. Той избяга в Южна Африка, след като беше уволнен от Мугабе в началото на ноември, защото се страхуваше за живота си.

Речта на 75-годишният Емерсон Мнангагва бе първата му публична изява след пристигането му от чужбина. В нея той благодари на въоръжените сили за това че са успели по мирен път да поемат контрола в страната.

По-рано днес той се срещна с Мугабе, а след това разговаря и с военни командири, каза пред ДПА служител от министерството на информацията.

През това време хиляди зимбабвийци чакаха с часове под жаркото слънце пред сградата на ЗАНУ-ПФ с надеждата да зърнат новия си лидер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !