Мугабе не подаде оставка, започва подготовка за импийчмънт

OFFNews 20 ноември 2017 в 16:44 3039 0

Ултиматумът, който управляващата партия в Зимбабве постави, изтече в 12 часа днес, а президентът Робърт Мугабе не подаде оставка. 

От партията обявиха, че ако Мугабе не подаде оставка до уречения час, срещу него ще започне процедура за импийчмънт. 

CNN съобщи по-рано, че Мугабе се е съгласил да се оттегли и е подготвил текста на оставката си, като са договорени и условията на оставката, според които той и съпругата му Грейс получават пълен имунитет. 

Робърт Мугабе обаче така и не подаде оставка, а управляващата партия започна процедура за импийчмънт. 

От ЗАНУ-ПФ представиха днес проект на резолюция за импийчмънта на Мугабе след изтичането на ултиматума. В документа се казва, че Мугабе е източник на нестабилност в страната, че е показал неуважение към принципите на правовата държава и че е отговорен за безпрецедентната финансова депресия в Зимбабве.

Двама правителствени източници на Ройтерс също обявиха, че Мугабе се е съгласил да подаде оставка, но управляващата партия не иска той да направи това пред военните, защото така ще признае, че има преврат.

"Би изглеждало крайно лошо, ако той бе подал оставка пред тези генерали. Това би създало огромна каша", казват източниците. 

Вчера зимбабвийският президент направи телевизионно обръщение към страната, в което разсея очакванията, че ще подаде оставка, като не спомена нищо по въпроса.  

Главният опозиционен лидер в Зимбабве каза днес, че отказът на Мугабе да подаде оставка е попарил надеждите на народа и призова за широко отворен политически процес в страната след намесата на военните миналата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови