Мугабе подаде оставка (видео)

OFFNews 21 ноември 2017 в 18:06 3737 0

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка, съобщи говорителят на парламента Джейкъб Муденда. 

В писмо Мугабе посочва, че е взел решението доброволно, а причината е, че иска плавно предаване на властта, съобщи Reuters. 

Оставката на Мугабе дойде изненадващо, след като срещу него вече започна процедура по импийчмънт. 

Военни завзеха властта в Зимбабве преди дни, а 93-годишният Мугабе беше поставен под домашен арест. Управляващата партия му даде срок до понеделник на обяд да подаде оставка, като в противен случай обяви, че ще започне процедура по импийчмънт. 

Президентът не спази указания срок, макар че се появиха твърдения от източници на CNN, че Мугабе е подготвил вече оставката си, като са договорени и условията на оставката, според които той и съпругата му Грейс получават пълен имунитет.

Заради това двете камари на зимбабвийския парламент се събраха на съвместно заседание, за да задвижат процедура по импийчмънт на президента. Говорителят Муденда прекъсна дебатите по въпроса, за да съобщи новината за оттеглянето на Мугабе.

93-годишният Робърт Мугабе управлява държавата от 37 години. 

В неделя управляващата партия ЗАНУ-ПФ го отстрани от лидерския пост и отстрани като член съпругата му Грейс. От партията обвиниха Мугабе, че е разрешил на съпругата си да узурпира властта и че вече не е във физическо състояние да изпълнява своите задължения, като тези формулировки фигурираха и в разглежданата днес резолюция за импийчмънт. 

След новината за оставката на Мугабе хиляди хора излязоха по улиците на столицата на Зимбабве Хараре, за да отпразнуват случилото се. 

Във вторник вечерта секретарят на управляващата партия ЗАНУ-ПФ по правните въпроси Патрик Чинамаса съобщи пред агенция Ройтерс, че бившият вицепрезидент на Зимбабве Емерсън Мнангагва ще положи клетва като президент утре или в четвъртък.

Емерсън Мнангагва ще отслужи остатъка от мандата на Мугабе до следващите общи избори, които трябва да се състоят не по-късно от септември 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови