Бивш шеф на МОСАД: Клетките на ИДИЛ в Европа сами решават кога да ударят

Дани Ятом: Очакват ни още много години тероризъм, подгответе се

OFFNews 31 март 2016 в 10:15 8862 9

Никоя страна в света, в това число и България, не е имунизирана срещу терористите от ИДИЛ. Трябва да се подготвите да защитите страната си, да защитите нейните интереси и живота на гражданите. Това казва бившият директор на МОСАД Дани Ятом за предаването "Прозорецът" на телевизия BIT. Освен шеф на израелското разузнаване, г-н Ятом е бил зам.-командир на Специалните части на израелската армия, както депутат от Кнесета. 

Г-н Ятом, къде Ви откриваме?

Намирате ме в Тел Авив – един от големите градове в Израел.

Разбира се, проследили сте какво се случи в един от големите градове в Европа, имам предвид Брюксел. Ако зависи от Вас и можете да промените само едно нещо в системата за сигурност на Европа, какво ще бъде то? 

Няма едно единствено нещо. Борбата срещу тероризма започна преди много десетилетия и вероятно ще продължи още много, много години. Така че няма едно действия, с което да преборим тероризма. Борбата срещу него е много сложен процес. Наричаме я неконвенционална война, защото при нея няма да срещнете големи сили, оборудвани с танкове и артилерия, които лесно могат да бъдат идентифицирани и разузнати. При нея имаме работа с разпръснати на различни места формации. В много случаи в Европа, става дума за малки клетки, от по няколко души, които са се вписали в мястото, където живеят, например в мюсюлманското предградие на Брюксел – Моленбек. Така става много трудно да отделим добрите от лошите, а трябва да помним, че не всички мюсюлмани са терористи. Наистина, има терористи, които излизат от това общество, а за съжаление имаме и случи, когато те са се вписали в обществото, а хората от квартала, в който живеят, дори им помагат. Така стана и с терористите от Моленбек. Но ние трябва да правим разлика между терористите и невинните хора.

Добре, нека Ви попитам по друг начин: ако Вие – Дани Ятом трябваше да дадете само един съвет на европейските политици, на тези, които вземат решенията на континента, какъв щеше да бъде той? 

Няма да давам съвети, защото смятам, че това не е професионално. Но ми позволете да кажа няколко неща. Първо, разузнаването и събирането на разузнавателни данни е най-важният елемент, който ни дава възможност да се борим с терористите. Защото без да знаем къде са скривалищата им, без да ги следим, без да събираме информация за целите и намеренията им, няма как да провеждаме операции, с които да ги спираме. Така че разузнаването е вероятно най-важният компонент от общия фронт срещу тероризма. На второ място – сътрудничеството. Държавите в Европа трябва задължително да си сътрудничат, не само в разузнаването, но и в провеждането на операции, така че да се справят с терористичните мрежи в Европа, действащи в различни градове.

Смятатае ли, че има строго европейски терористични мрежи?
Поне тези, които извършиха последните атентати, както в Париж така и в Брюксел, бяха европейски граждани, изповядващи исляма, но все пак европейски граждани второ или трето поколение. Така че наистина е по-лесно за ИДИЛ да подготвя терористични актове, използвайки граждани на държавите, където тези атентати се случват. По-лесно е да осъществиш нападение като използваш французи във Франция, белгийци в Белгия и т.н.

Какви обаче, са тези атентатори? Какъв е профилът на тези т.нар. „нови” терористи?
Не съм сигурен, че можем да говорим за „нов вид”терористи. Вече от много време говорим за подобни атаки в САЩ и на други места, като Европа и Близкия изток. Ние израелците сме едни от най-потърпевшите от такива атентати.
Знаем, че хиляди европейци бяха привлечени от ИДИЛ, за да воюват в Сирия,а стотици от тях се връщат обратно в Европа и изграждат терористични клетки. Така че има връзка между това, което става в Сирия, командните постове на ИДИЛ и въпросните клетки, които са управлявани от ИДИЛ. Но когато казвам, че ИДИЛ ги командва, трябва да разберем как действа тази организация. Тя изпраща свои членове, които изграждат спяща клетка в даден град..

Това става и в Европа, така ли?
Да, и в Европа също. И така, тази спяща клетка сама решава кога да извърши терористичен акт, без да комуникира с командирите си в Сирия или Ирак. Така, че когато си е набавила необходимия брой хора, както и експлозиви и оръжие, клетката определя цел и започва да действа. А в Европа има много цели за терористите. Не само летищата и гарите... Почти всяка сграда, почти всеки човек, в очите на терористите, за съжаление са подходяща цел..

Но това ги прави много трудни за засичане?!
Да, така е. Но това, което исках да кажа е, че тези клетки нямат нужда от всекидневен контакт с онези, които са изпратили от Сирия, през Турция към Европа. Те са автономни. В момента, в който пред тях се появи възможност, те атакуват. И чак след това се свързват със своята централа, за да докладват. Или пък началниците им научават за атентата от медиите.

Това ли е видът терористични атаки, с който ще трябва да свикваме оттук нататък? От тези автономни клетки, за които говорите.
Да, това е видът тероризъм, с който ще се сблъскваме много години, за съжаление. Все пак, това не е нещо, което не може да бъде спряно. Европа може да го спре като обедини усилията си в сферата на разузнаването, на полицейските разследвания и операции. Отделните държави и Европейският съюз, като цяло, трябва да преследва терористите. Защото в самата ДНК на тези хора е закодирано, че ако вие не ги преследвате, те ще ви преследват. Така че единственият начин е през цялото време да се провеждат още и още операции, за да се събира разузнавателна информация и тези терористи да бъдат ударени, заловени или убити. Европа може да го направи като обедини усилията си, но за съжаление до днес това не се случва.

Говорите, че борбата с тероризма ще отнеме много години и трябва да свикнем с това. Но как една цяла нация, например Израел, се научава и свиква да живее в опасност и страх всеки ден?
Това, разбира се, е притеснително. Благодарение на опита, който натрупахме през годините, успяваме да осуетим повечето им опити да извършат атентати. Но естеството на борбата срещу терора е такова, че не можем да бъде сигурни, че абсолютно всеки опит за атака ще бъде осуетен. Все пак, ние имаме доста добра успеваемост, главно благодарение на разузнавателната информация и на способността ни много бързо да изпращаме специални части, които да елиминират терористите. Така че – да, има начин една държава да се защити. Например, както това прави Израел.

Обаче, трябва ли да се откажем от някои от свободите си, от част от достиженията си, като свободата на изразяване и на движение, например? 

Вижте, Израел е демокрация. В това няма никакво съмнение. Но ние сме стигнали до извода, че животът е по-важен от някои права или от стандарта на живот. Защото ако някой е мъртъв, начинът на живот вече няма никакво значение. Така че първата и най-важна мисия е да защитим живота на нашите граждани. Дори и ако това нарушава някои човешки права. Но у нас има и Върховен съд, който следи какво правят силите за сигурност, така че да е сигурно, че има баланс между човешките права и необходимостта да се опази животът. Но да, няма съмнение, че се налагат известни ограничения на човешките права и на нормалния начин на живот. Това е цената, която трябва да платим, за да останем живи!

Г-н Ятом, нека си представим, че се намираме във филм. Кой е най-лошият герой в него?

Всички терористи. Онези, които искат да убият всеки, който не мисли като тях, който не вярва в това, в което те вярват. Те наричат европейците – кръстоносци, всеки който не е мюсюлманин, според тях, е неверник. Обаче, според Ал Каида и ИДИЛ, най-лоши са т. нар. „предатели“. Това са умерените мюсюлмани, които не живеят според строгите правила на Корана и шариата. А също и лидерите на умерените мюсюлмански държави. Това са лошите - всички онези, които искат да убиват невинни, които искат да разрушат западната цивилизация и върху нейните руини да изградят своя нов халифат. Така че всички ние, които принадлежим към тази цивилизация трябва да обединим усилията си. Европа, но и Израел, САЩ и държавите от Далечния изток трябва да изградят общ фронт срещу глобалния тероризъм.

Мислите ли, че има непосредствена терористична заплаха за България?
Никоя страна в света, която не е от вида, който описах, т.е. строго мюсюлманска държава, а това включва почти всички, в това число и България, не е имунизирана. Трябва да се подготвите, така както ние се подготвяме, да защитите страната си, да защитите нейните интереси и живота на вашите граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!