Би Би Си: ОАЕ са финансирали политически убийства в Йемен

OFFNews 23 януари 2024 в 11:37 722 0

Йемен

Снимка GettyImages

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са финансирали политически мотивирани убийства в Йемен, установява разследване на Би Би Си. Това е изострило конфликта между йеменското правителство и воюващите фракции, който наскоро се върна в центъра на международното внимание след атаките срещу кораби в Червено море. Правителството на ОАЕ отхвърля обвиненията, като ги определя за "фалшиви и без основание".

Обучението за борба с тероризма, предоставено от американски наемници на офицери от Емирството в Йемен, е било използвано за обучение на местни жители с цел повече политически убийства. Би Би Си установява също, че въпреки заявената цел на американските наемници да елиминират джихадистките групировки Ал Кайда и Ислямска държава (ИД) в Южен Йемен, всъщност ОАЕ са продължили да вербуват бивши членове на Ал Кайда за силите за сигурност. 

Вълната от убийства в Йемен - повече от 100 убийства за период от три години - е само един елемент от продължаващия ожесточен конфликт, изправящ една срещу друга няколко международни сили в най-бедната страна в Близкия изток. Тази ситуация обезсърчава завръщане на международно признатото правителство на Йемен, но насърчава подкрепяните от Иран хути, които нападат корабите в Червено море. 

Повечето от убитите са членове на Ислах - йеменския клон на Мюсюлманските братя. Това е популярно международно сунитско ислямистко движение, което никога не е било класифицирано от САЩ като терористична организация, но е забранено в няколко арабски страни - включително ОАЕ, където неговият политически активизъм и подкрепа за изборите се разглеждат от кралското семейство на страната като заплаха към тяхното управление.

Изтекли кадри от дрон са дали отправна точка, от която Би Би Си да разследва мистериозните убийства. Случаят е от декември 2015 г. и е проследен до членове на частна американска охранителна компания, наречена Spear Operations Group.

Разследващите са се срещнали с един от мъжете, участвали в операцията, показана на кадрите от дрона. Айзък Гилмор, бивш военноморски тюлен на САЩ, който по-късно става главен оперативен директор на Spear, е един от няколкото американци, които казват, че са били наети да извършват убийства в Йемен от ОАЕ.

Гилмор и друг служител на Spear в Йемен по това време - Дейл Комсток - казват, че мисията, която са извършили, е приключила през 2016 г. Но убийствата в Южен Йемен продължават. Те дори са зачестили, според разследващи от правозащитната група Reprieve.

Тя разследва 160 убийства, извършени в Йемен между 2015 г. и 2018 г. Повечето са станали от 2016 г. и само 23 от 160-те убити души са били свързани с тероризма. Всички убийства са извършени с помощта на същата тактика, използвана от Спиър - детонация на самоделно взривно устройство (IED) като разсейване, последвано от целенасочена стрелба. Последното политическо убийство в Йемен, според йеменския адвокат по правата на човека Худа ал-Сарари, се е случило миналия месец.

Гилмор и Комсток разказват, че Spear е участвала в обучението на офицери от Емирството във военната база на ОАЕ в Аден. Тъй като профилът на наемниците ги е направил забележими, те трябвало да обучават офицери от Емирството, "които, от своя страна, са обучавали местни". Reprieve разполага с изтекъл документ от ОАЕ, който показва, че Spear все още е получавал плащания през 2020 г., въпреки че не е ясно в какво качество.

До 2017 г. ОАЕ са помогнали за изграждането на паравоенни сили, част от финансирания от Емирствата Южен преходен съвет (STC), организация за сигурност, която управлява мрежа от въоръжени групи в Южен Йемен. Силите са действали в Южен Йемен, независимо от йеменското правителство, и са приемали заповеди само от ОАЕ. Бойците не били просто обучени да се бият на активни фронтови линии. Една конкретна единица, елитната част за борба с тероризма, е била обучена да извършва убийства. 

Разследващите представят обвиненията си и на правителството на ОАЕ. То твърди, че те са неверни и че е подкрепило операции за борба с тероризма в Йемен по покана на правителството на Йемен и неговите международни съюзници.

"ОАЕ са действали в съответствие с приложимото международно право по време на тези операции", се казва в съобщението.

Разузнавателната агенция на правителството на САЩ казва в изявление, че "идеята, че ЦРУ е подписало такава операция, е невярна."

Конфликтът в Йемен

През 2014 г. бунтовници, известни като хути, принадлежащи към клон на малцинствената шиитска мюсюлманска общност в Йемен, превземат столицата Сана. Президентът Абдрабу Мансур Хади създава временна столица в южния град Аден, след като бяга от домашен арест в Сана през февруари 2015 г.

Саудитска Арабия и осем други предимно сунитски арабски държави започват въздушна кампания срещу хутите, за които твърдят, че са въоръжени от Иран. Водената от Саудитска Арабия коалиция получава логистична подкрепа от САЩ, Обединеното кралство и Франция.

През август 2019 г. избухват боеве на юг между подкрепяните от Саудитска Арабия правителствени сили и съюзническото южно сепаратистко движение, Южният преходен съвет (STC), който обвинява президента Хади в лошо управление и връзки с ислямисти.

Бойци от Ал Кайда на Арабския полуостров (AQAP) и местният филиал на съперничещата групировка Ислямска държава (ИД) се възползват от хаоса, като завземат територия на юг и извършват смъртоносни атаки, особено в Аден.

Хутите също разширяват собствения си кръг на влияние, като през ноември 2023 г. те започват да извършват атаки срещу международните корабни маршрути в Червено море.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика