Белгия също е пострадала от руските военни хакери, твърдят белгийски медии

OFFNews 05 октомври 2018 в 11:22 1580 1

Хакери на руското военно разузнаване ГРУ са проникнали в системите на министерството на външните работи на Белгия през 2014 г., съобщават днес местни медии, цитирани от БТА, без да посочват източника си за тези твърдения.

Отбелязва се, че едно от нанесените поражения е било изтеглянето на поверителен доклад, свързан с Украйна. Допълва се, че не е известно дали това е единствената щета, нанесена с използването на компютърен вирус.

Медиите поясняват, че досега белгийската федерална прокуратура не е посочвала виновник за пробива и че разследването продължава. Уточнява се, че същата програма е била засечена от холандските власти, които вчера обвиниха ГРУ в опит да саботира системите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага. НАТО обяви опита за неуспешен и пресечен с усилията на службите на Холандия и Великобритания.

Преди дни белгийската федерална прокуратура предаде на министерството на правосъдието доклад за проникването през 2013 г. в най-големия национален телекомуникационен оператор "Белгаком".

В доклада, чието съдържание бе цитирано отново в медиите, се посочваше, че пробивът е бил осъществен от британската служба за електронно разузнаване GCHQ. Прокуратурата успяла да проследи операцията благодарение на данни, оповестени от бившия сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън, приютен в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

05.10 2018 в 12:21

Значи, модното за тоя сезон дрънкане за руски военни хакери и ГРУ, е обхванало всички фризьорски салони!:)))
Верно глобализация:)
Ма кво, пак няма лошо. Западът откри за себе си приказката "Кой ми сра в гащите?".