Хакерската атака в Холандия доказва, че Русия стои зад отравянето на Скрипал, обяви Лондон

OFFNews 04 октомври 2018 в 17:11 3931 2

Руските опити за проникване в системите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която разследва нападението в нервнопаралитичен агент в Солсбъри, показва несъмнено кой стои зад отравянето, заяви британският външен министър Джереми Хънт, цитиран от Ройтерс и БТА.

По-рано днес холандските власти съобщиха, че през април са осуетили опит на агенти на руското разузнаване да извършат кибератака срещу базираната в Холандия ОЗХО.

Ако някои си е задавал въпроси за съпричастността на руските военни към атаките в Солсбъри, това разсейва всички съмнения, каза пред Би Би Си Хънт.

Руските управляващи трябва да знаят, че ако нарушават по този начин международните закони, ще има последствия, те ще бъдат изобличени и хората ще видят какво представлява руското правителство в действителност - организация, която се опитва да подклажда нестабилност в целия свят, заяви той.

Пред телевизия "Скай нюз" британският външен министър каза, че Лондон ще обсъди със съюзниците си какви нови санкции трябва да се въведат срещу Русия в отговор на действията ѝ.

Австралия се присъедини към Лондон и също осъди руските кибератаки, наричайки ги недопустими, предаде Франс прес.

Руската армия и нейното разузнавателно подразделение ГРУ са отговорни за тази злонамерена кибердейност, заяви австралийското правителство.

Канбера поясни, че е стигнала до този извод след предупреждение от австралийските разузнавателни служби и при консултации със съюзниците си.

"Киберпространството не е Дивият Запад. Международната общност, включително Русия, са се договорили в киберпространството да важат международните закони и нормите на една отговорна държава", заявиха в комюнике австралийският премиер Скот Морисън и министърът на външните работи Марис Пейн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

04.10 2018 в 22:14

Не знам каква атака е имало, но доказва единствено че сисадмините им са профнепригодни, а английската дипломация - достойна за детска градина с много специални убръзувателни потребности.