Барак Обама пристигана посещение в Атина

OFFNews 15 ноември 2016 в 08:02 2376 0

Барак Обама пристигана посещение в Атина

Снимка БГНЕС, архив

Американският президент Барак Обама пристига днес в Атина в рамките на последното си пътуване в Европа преди приключването на неговия мандат в Белия дом. Предвижда се президентът на САЩ да пристигне от летището директно в президентския дворец, където ще се срещне с държавния глава на Гърция Прокопис Павлопулос. След това Обама ще разговаря с гръцкия премиер Алексис Ципрас, съобщават гръцките медии.

Довечера в чест на американския президент ще бъде дадена официална вечеря от неговия гръцки колега. В сряда Обама ще произнесе реч. Очаква се това да е последната публична реч пред международна аудитория преди приключването на неговия мандат. Той ще говори на фона на Акропола, съобщава вестник "Катимерини".

Основният проблем, по който Атина се надява да получи подкрепа от Обама, е за намаляване на гръцкия дълг. Други теми се очаква да бъдат проблемът с бежанците и проблемът за Кипър, перспективите за чието разрешаване по думите на Обама са по-добри от всякога.

Гръцките власти са взели драконови мерки за сигурност преди посещението. По улиците са разположени хиляди полицаи, някои пътища са затворени и протестите са забранени, съобщи Асошиейтед прес. Същевременно анархистки и леви групи планират протестни шествия, а въоръжена анархистка групировка призова за "нападения и сблъсъци".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови