Азербайджан залови шестима арменски войници

OFFNews 27 май 2021 в 16:59 1010 0

Снимка Архив

Азерските войски заловиха шестима арменски войници на границата с Армения, съобщиха властите. Това е поредният инцидент в продължаващото напрежение след избухването на войната миналата година, припомни Би Би Си.

И двете страни потвърдиха инцидента в района на Калбаджар, който се намира на запад от спорния Нагорни Карабах.

Министерството на отбраната на Армения заяви, че шестимата са се занимавали с инженерни дейности. Азербайджан заяви, че са се опитали да минират пътища, използвани за доставки в близост до позиции на азербайджанската армия.

Конфликтът около Нагорни Карабах в Кавказ пламна отново през септември миналата година и продължи шест седмици. Борбите през 90-те години оставиха спорната територия под контрола на Армения. В международен план Нагорни Карабах е признат за част от Азербайджан.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че в четвъртък неговите войски са арестували шестима души, заобикаляйки арменска "диверсионна" група в близост до село, наречено Юхари Айрим, в държания от Азербайджан Калбаджар. Открити са две групи, а част от арменците са избягали, добави външното министерство в Баку.

Арменците заявиха, че шестимата войници не са преминали границата преди да бъдат заловени.

По-рано този месец Армения обвини азербайджански войски в навлизане на 3,5 км в арменската територия в Гегаркуник - регион, съседен на Калбаджар. Арменските власти заявиха, че спешните преговори за сигурност са попречили на Азербайджан да окупира тази част на Армения.

В същия район при престрелка във вторник загина арменски войник, съобщи арменската армия. Азербайджан отрече твърдението, наричайки го инцидент.

Мирното споразумение миналата година се случи с посредничество на Русия след шестседмични боеве, при които загинаха около 6000 души. В момента около Нагорни Карабах и сега патрулират около 2000 руски миротворци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша