Австрия и Русия подписаха за "Южен поток"

ОFFNews 24 юни 2014 в 22:19 8536 24

Снимка Архив

Австрия финализира споразумението с руската „Газпром“ за изграждане на отсечка от газопровода „Южен поток“ на територията на страната въпреки замразените преговори между ЕС и Москва, предаде „Ройтерс“.

Документът бе подписан днес във Виена от изпълнителният директор на „Газпром“ Алексей Милер и генералния директор на австрийския петролен гигант "OMV" Герхард Ройс. Договорът определя конкретните права и задължения на акционерите, както и задава принципите на финансиране и разпределение на печалбите.

„Това инвестиционно решение ще гарантира газовата сигурност на Европа“, заяви Ройс на пресконференция след подписването на договорката.

Изпълнителният директор на OMV подчерта, че споразумението по никакъв начин не нарушава европейското законодателство и че решението на Австрия е окончателно.

„Газпром” води конструктивен диалог с ЕК за българския участък от „Южен поток”, заяви Алексей Милер по въпроса с оттеглянето на България от проекта. "Големите проекти винаги се сблъскват с различни работни моменти. Аз мога да кажа, че ние се намираме в конструктивен диалог с Европейската комисия. Срокът за изпълнение на проекта все още не е засегнат по никакъв начин.“, каза още той.

В началото на юни премиерът Пламен Орешарски ненадейно обяви, че спира изпълнението на проекта в България, докато не бъдат изгладени разминаванията между българското и европейското законодателство. Междувременно стана ясно, че ЕК образува наказателна процедура срещу държавата, поради неясни процедури при осъществяването на търга за избор на строител на газопровода в страната.

Споразумението предвижда първата доставка на газ в Австрия да се осъществи в края на 2016 г.,

Австрийската част на тръбата е дълга около 50 км и капацитет 32 млрд. куб. метра годишно. По-ранни оценки на проекта предвиждат той да достигне пълния си капацитет в началото на 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!