АФП: Киргизстан бавно се превръща в авторитарна държава

OFFNews 11 март 2021 в 15:22 1278 0

Снимка архив

Садир Жапаров

Парламентът на Киргизстан определи 11 април за датата, на която ще се проведе конституционен референдум за увеличаване на правомощията на президента, съобщава БТА.

Така една от най-плуралистичните, но и най-нестабилните държави в региона се превръща в авторитарна страна, коментира АФП.

През февруари настоящият президент Садир Жапаров се срещна с руския президент Владимир Путин, който заяви, че конституционната реформа ще увеличи стабилността в страната, както и двустранните отношения между Бишкек и Москва.

Предложението за организиране на референдум беше прието с мнозинство, като само шест от стоте депутати в парламента гласуваха "против".

Планираната конституционна реформа предвижда правото на и втори 5-годишен мандат на президента. През 2010 г. беше прието правило, ограничаващо мандатите на държавния глава до един мандат с продължителност 6 години.

В проекта се предвижда още правото му да назначава правителството. Министър-председател пък ще бъде ръководителят на президентската администрацията. 

Президентът ще може сам да насрочва парламентарни избори и да обявява извънредно положение.

Садир Жапаров встъпи в длъжност в края на януари след като спечели предсрочните избори, до които се стигна, след като предишният президент Соронбай Жеенбеков подаде оставка през октомври на фона на масови безредици и протести в страната срещу обявения резултат от парламентарните избори по-рано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!