Садир Жапаров положи клетва като президент на Киргизстан

OFFNews 28 януари 2021 в 10:36 1569 0

Садир Жапаров

Избраният за президент на Киргизстан Садир Жапаров официално встъпи днес в длъжност. Церемонията се излъчва директно от държавната телевизия, предадоха ТАСС и БТА.

На официалната церемония присъстват бившите държавни глави Сооронбай Жеенбеков и Роза Отунбаева, бивши председатели на парламента и кандидат-президенти, участвали в тазгодишните избори, министри, дипломати и генералният секретар на Организацията на договора за колективна сигурност Станислав Зас.

Киргизстанските власти не поканиха този път на инаугурацията чуждестранни лидери и журналисти.

Киргизстан ще следва стратегия за многовекторна външна политика, заяви на церемонията новият президент. По думите му държавното ръководство ще избере за приоритет в тази насока укрепването на отношенията със стратегическите партньори на страната. Жапаров увери също, че Киргизстан ще развива сътрудничеството с други държави като Турция, Китай и страните от Централна Азия.

Освен това Бишкек ще се стреми да укрепва връзките със САЩ, европейските държави и международните организации, включително ООН. Жапаров благодари на Русия за подкрепата, предоставена през есента по време на политическата криза в Киргизстан, а също така на Узбекистан и Казахстан за помощта им в борбата с пандемията.

Икономическата ситуация в Киргизстан "не е много добра", отбеляза президентът и увери, че в най-скоро време страната ще започне да изплаща външния си дълг в размер на 5 милиарда долара. "Но съм убеден, че заедно с народа ще намерим изход от положението", добави той.

Жапаров спечели предсрочните избори за държавен глава в Киргизстан на 10 януари със 79,2 на сто от гласовете, получени в първия тур.

Предишният президент Соронбай Жеенбеков подаде оставка през октомври на фона на масови безредици и протести в страната срещу обявения резултат от парламентарните избори по-рано, припомня ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови