Момичетата в Афганистан няма да учат в гимназия

OFFNews 18 септември 2021 в 17:05 8740 1

Снимка Getty Images

Момиче в училище в Херат, Афганистан

Талибаните изключиха момичетата от афганистанските средни училища. Те разпоредиха в клас да се върнат само момчетата и учителите мъже, предава Би Би Си.

В изявление ислямистката групировка за подновяване работата на гимназиалните класове (за ученици на възраст от 13 до 18 г.) не се споменават нито момичета, нито жени. "Всички мъже учители и ученици трябва да посещават образователните си институции", гласи то.

 "Всичко изглежда много мрачно", казва афганистанска ученичка пред Би Би Си.

Изглежда талибаните се връщат към суровите правила, които наложиха при управлението си през 90-те години, преди двете десетилетия с американско и съюзническо присъствие в страната, вече изтеглено.

В петък стана ясно, че талибаните явно ще затворят основаното пред 2001 г. Министерство по въпросите на жените и ще го заменят с департамен, който някога налагаше строги религиозни доктрини.

"Толкова съм разтревожена за бъдещето си - казва афганистанска ученичка, която се е надявала за стане адвокат. - Всичко изглежда много мрачно. Всеки ден се събуждам и се питам жива ли съм. Трябва ли да стоя у дома и да чакам някой да потропа на вратата и да поиска да се омъжа за него? Това ли е предназначението на това да бъдеш жена?"

Баща й казва: "Майка ми беше неграмотна и баща ми постоянно я тормозеше и наричаше "идиот". Не искам това да се случи с дъщеря ми".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови