6 г. затвор за организатора на покушението над хореографа на Болшой театър

Вероника Шербанова 03 декември 2013 в 14:50 1805 0

Поръчителят на нападението срещу Сергей Филин Павел Дмитриченко, Снимка: ЕПА
Поръчителят на нападението срещу Сергей Филин Павел Дмитриченко, Снимка: ЕПА

 

Солистът на Болшой театър Павел Дмитриченко беше осъден на 6 години затвор за организирането на покушението над хореографа Сергей Филин през януари миналата година.

Двамата реални извършители на нападението получиха съответно 10 и 4 години затвор.

Сергей Филин беше залят с киселина от неизвестен мъж късно вечерта на 17 януари. Основните поражения бяха върху лицето и очите му. Филин претърпя над 20 операции, за да бъде запазено зрението му.

През март бяха задържани Павел Дмитриченко - поръчител на нападението, Юрий Заруцкий, за който се предполага, че е залял Филин с киселина, и шофьорът на Заруцкий Андрей Липатов. И тримата направиха пълни самопризнания за нападението.

29-годишният Дмитриченско обяснил, че е замислил покупението заради конфликт с хореографа. Заливането на Филин с киселина обаче била идея на Зарицки, увери самият той.

Юрий Зарицки, който е реалният извършител на покушението, беше осъден на 10 години затвор при най-строг режим, а шофьорът му Андрей Липатов получи 4 години лишаване от свобода.

Дмитриченко, Зарицки и Липатов трябва да платят на Филин обезщетение в размер на 3,5 млн. рубли (105 000 долара).

След лечение в Германия, Филин се завърна в Русия и дори даде показания по време на делото срещу нападателите му, като носеше черни очила.

Филин отрече да е имало какъвто и да е конфликт между него и Дмитриченко. Той обаче заяви, че преди нападението балетистът се е опитвал да срине репутацията му с обвинения за връзки с балерини и налагане на предпочитанията си към едни балетисти за сметка на други. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!