Залетият с киселина хореограф на Болшой театър знаел кой е нападателят му

Вероника Шербанова 04 февруари 2013 в 11:41 1476 0

Сергей Филин след изписването му от болницата, Снимка: Reuters
Sergei Filin, artistic director of Russia's Bolshoi Ballet, speaks to journalists as he leaves a hospital in Moscow February 4, 2013. REUTERS/Vselovod Kutznestov

Художественият ръководител на Болшой театър знаел със сигурност кой е нападателят му. Това заяви самият той малко преди изписването му от болницата в Москва, където беше лекуван, след като неизвестен мъж го заля с киселина на 17 януари.

Филин обаче отказа да назове нападателя, като каза, че ще направи това, когато следователите приключат с разследването.

По думите му целта на нападението срещу него е била отстраняването му за дълго време като художествен ръководител и унищожаването на репутацията на престижната балетна трупа.

42-годишният Филин е категоричен, че знае кои са хората, които не харесват начина, по който е ръководил Болшой театър. Той потвърди, че е получавал заплахи преди атаката срещу него, но не е обърнал достатъчно внимание на това и не е послушал съвета да си наеме бодигард. Сега цялото му семейство се охранява, допълни Филин.

Сергей Филин беше изписан тази сутрин от болницата в Москва, където претърпя пет операции. „Чувствам се много добре, пълен със сили и напълно здрав. Иска ми се само да виждах по-добре“, заяви балетмайсторът. Предстои той да замине за Германия, където ще започне рехабилитацията му.

Сергей Филин беше залят с киселина от неизвестен мъж късно вечерта на 17 януари. Основните поражения са по лицето и очите му. До момента той е претърпял пет операции, като повечето са били на очите му. 

Лекарите предполагат, че зрението му ще се възвърне дотолкова, че ще може да се върне на работа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови