Балетист организирал покушението над хореографа на Болшой театър

Вероника Шербанова 06 март 2013 в 19:48 3669 1

Поръчителят на нападението срещу Сергей Филин Павел Дмитриченко, Снимка: ЕПА
Поръчителят на нападението срещу Сергей Филин Павел Дмитриченко, Снимка: ЕПА

Балетистът Павел Дмитриченко е организирал покушението над художествения ръководител на Болшой театър Сергей Филин, съобщиха руските медии.

Дмитриченко заедно с двама негови съучастници е бил арестуван снощи. Според полицията Павел Дмитриченко е поръчителят на нападението. Предполага се, че Юрий Заруцкий е този, който е залял Филин с киселина. Заловен е и шофьорът на Заруцкий Андрей Липатов. И тримата са направили самопризнания.

По думите на Дмитриченко причината за нападението над балетмайстора е лична неприязън към хореографа.

Сергей Филин беше залят с киселина от неизвестен мъж късно вечерта на 17 януари. Основните поражения са по лицето и очите му.

Лекарите предполагат, че зрението му ще се възвърне дотолкова, че ще може да се върне на работа. 

В началото на февруари Сергей Филин заяви, че знае със сигурност кой е нападателят му. Филин обаче отказа да назове нападателя, като каза, че ще направи това, когато следователите приключат с разследването. По думите му целта на нападението срещу него е била отстраняването му за дълго време като художествен ръководител и унищожаването на репутацията на престижната балетна трупа.

Той потвърди, че е получавал заплахи преди атаката срещу него, но не е обърнал достатъчно внимание на това и не е послушал съвета да си наеме бодигард. Сега цялото му семейство се охранява, допълни Филин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!