"400 хиляди души са се ориентирали към България"

Последна промяна на 06 април 2016 в 14:38 3601 4

Снимка Министерство на отбраната

Балканският маршрут на бежанците беше окончателно затворен, но каналджиите отдавна вече са намерили алтернативни пътища, цените за които стигат до 5000 евро на човек. Един от новите маршрути минава през България.

Сделката на ЕС с Турция окончателно затвори т.нар. балкански маршрут. Само че бежанците нямат намерение да се отказват от своята цел - да достигнат до Централна и Северна Европа. И най-вече до Германия. Според изданието "Еурактив", през последните дни по австрийските граници се наблюдават все повече бежанци, които са се преориентирали към по-заобиколните и трудни пътища през България, Румъния и Унгария, както и през Албания, Косово, Сърбия и Словения. Австрийската министърка на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер направи в тази връзка една доста мрачна прогноза: "В Турция, край границата с Гърция, чакат около 700 000 души, а в Истанбул има около 400 000 души, които са се ориентирали в посока България. Тези хора няма да се откажат току-така", заяви министърката.

От Либия към Италия

Както и да въртим географската карта, след затварянето на балканския маршрут, опасният път през морето от Либия към Италия си остава най-прекият маршрут към Централна Европа. "Зюддойче Цайтунг" цитира предположения на италианското правителство, според които най-малко 240 000 души в Либия очакват да намерят място в някоя от лодките на каналджиите.

От началото на годината по този средиземноморски маршрут в Италия са пристигнали 19 350 бежанци - с 90% повече, отколкото през същия период на 2015 година. От италианското вътрешно министерство съобщават, че повечето от тях са египетски тийнейджъри, които се надяват да бъдат подкрепяни финансово от техни роднини, установили се вече в Европа. Други мигранти смятат да си търсят някаква работа, а с парите да издържат семействата си в родните си страни. Повечето от тези бежанци идват от Западна Африка: Нигерия, Гамбия, Сенегал. Броят на сирийските граждани, използващи този алтернативен маршрут, е засега незначителен.

Италиански хуманитарни организации обаче предупреждават, че съвсем скоро това може да се промени. Твърди се, че иракчаните, афганистанците и сирийците, които са блокирани на гръцка земя, все по-често предприемат опити да се върнат в Тунис или Египет, а оттам да достигнат до либийските брегове. По-заможните от тях дори взимали самолет. От Либия маршрутът отвежда по море до Италия. Говори се, че каналджиите обещавали на мигрантите да ги превозват укрити в товарни камиони или автомобили от Италия до Австрия и Германия. По информации на вестник „Билд”, в момента трафикантите усилено предлагат на блокираните в Гърция бежанци „оферти” за преминаване през Италия - срещу 1500 до 2000 евро на човек.

Друг вариант е преминаването от Турция в Италия. Този нов маршрут ще води от турските крайбрежни градове Анталия и Мерсин направо към Италия. Тук таксите на каналджиите набъбват до 5000 евро на човек - заради допълнителните рискове след сключването на споразумението за реадмисия на бежанци между Турция и ЕС.

От Гърция и Турция към България

Има обаче и други възможности - например по суша от Гърция или Турция към България. Страната има сухопътна граница както с Гърция, така и с Турция. Българо-турската граница е до голяма степен защитена благодарение на изградената там ограда. Правителството в София обаче предполага, че се задава голяма вълна от бежанци откъм Гърция, поради което обяви, че в случай на нужда е готово да издигне ограда и там.

По думите на българския премиер Бойко Борисов, основната опасност в момента произтича именно от българо-гръцката граница, която е много дълга (527 километра) и на практика необезопасена. Междувременно България мобилизира допълнителни 2000 гранични служители за защита на границите си.

В интервю за вестник "Тагесшпигел" българската еврокомисарка Кристалина Георгиева косвено внесе известна корекция по този въпрос, като заяви, че целта не бива да е „преграждането на пътя на бежанците към България, а по-скоро въвеждането на по-ефективен контрол на притока на бежанците и идентифицирането им”. В интервюто си тя призовава източноевропейците да положат повече усилия за охраната на външните граници на ЕС.

                                                                                                                                                              "Дойче веле"

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.04 2016 в 16:23

Службите ни са в добро състояние, директорът на Европол преди дни го обяви В това отношение се вижда, че България е в добро състояние.

06.04 2016 в 16:10

През 80-те години решихме с жена ми да посрещнем Нова Година в моя край.Понеже и тогава имаше трафик реших да мина с колата през Елхово и от Международния път край Свиленград да стигна Пловдив.Малко след Грудово се натъкнахме на засади от граничари.Бяха влезли един или двама нарушители от Турция в България.Момчетата, командирите им бяха така нахъсани че ако срещнеха нарушители биха ги ликвидирали на място.Като си спомня как спяха на снега грничарите не мигнали денонощие.Лейтенанта който чакаше дете вместо край жена си и да посрещне Нова Година у дома беше принуден да гони натрапници.Защо тогава беше немислимо да се нарушава
границата а сега е разграден двор.Всичко е един голям заговор с неясен край в който участват много хора от двете страни на границата.Местните знаят сборните пунктове знае се кога ще дойде група чакат ги коли,камиони автобуси.На нас ни се представят нещата по един начин а те стоят по друг.

06.04 2016 в 15:15

Що нямаме един български Доналд Тръмп, да построи една голяма стена и да накара Турция да плати за нея...


06.04 2016 в 15:12

"Българската еврокомисарка Кристалина Георгиева косвено внесе известна корекция по този въпрос, като заяви, че целта не бива да е „преграждането на пътя на бежанците към България, а по-скоро въвеждането на по-ефективен контрол на притока на бежанците и идентифицирането им”"

/o