33-ма севернокорейци ще бъдат екзекутирани заради връзки с Южна Корея

Лилия Христова 05 март 2014 в 13:12 3602 1

33-ма севернокорейци ще бъдат екзекутирани заради връзки с Южна Корея

33-ма севернокорейци ще бъдат екзекутирани на 9 март, защото са имали контакт с южнокорейския мисионер Ким Чон Ук, предадоха южнокорейски медии, позоваващи се на анонимни източници.

Смъртните присъди са издадени, защото 33-мата са получили пари от южнокорееца, за да изградят 500 нелегални християнски църкви. Към момента южнокорейският мисионер бил арестуван, а неговата съдба още е неясна.

На пресконференция в Пхенян, провела се през февруари, Ким Чон Ук заявил желанието си да свали режима в Северна Корея. Той разкрил, че е нает от южнокорейското разузнаване и че е призовал да се съборят паметниците на династията Ким, като на тяхно място се построят християнски храмове. По време на пресконференцията са били показани кадри от интервюта с петима севернокорейци, които заявили, че получавали пари от Ким Чон Ук, както и от "други шпиони на Южна Корея".

Ук е бил задържан от властите на Северна Корея още през септември 2013 година при негово посещение в Пхенян. Тогава у него блили открити библии, християнски филми и литература.

През последните години мисионерът живеел в китайския град Дадун, намиращ се в непосредствена близост до границата със Северна Корея. Там той давал убежище на севернокорейци, успели нелегално да преминат границата.

Властите в КНДР системно преследват християнски проповедници, като за християнството се смята, че противоречи на чучхе (официалната държавна идеология в КНДР). Въпреки това по неофициални данни християните в Северна Корея са 1.7 %.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!