18 месеца затвор за Долче и Габана

OFFNews 30 април 2014 в 22:38 35285 1

Долче и Габана. Снимка: Снимка: ЕПА/БГНЕС.
Долче и Габана. Снимка: Снимка: ЕПА/БГНЕС.

Модните дизайнери Доменико Долче и Стефано Габана получиха по 18 месеца затвор заради данъчни измами в размер на стотици милиони евро, информира „Ройтерс“.

Апелативният съд на Италия повдигна обвинение срещу модните икони миналия юни, като разкри, че те са ползвали люксембургската компания-параван „Гадо“ за укриване на близо 1 милиард евро печалба от данъчните в родината си.

„Без думи съм. Шокирани сме. Присъдата е неприемлива и ние ще обжалваме“, коментира Масимо Диноя, адвокатът на двамата моделиери.

Предишното решение на съда на по-долна инстанция определи по 20 месеца затвор за всеки един от дизайнерите, като им наложи и глоба от 10 милиона евро.

„Лесно е да искаш да получиш пари от сектор, който ги има, вместо да се помъчиш да ги изкопчиш от такъв, който ги няма“, коментира анонимен служител на миланския клон на международната счетоводно-консултантска фирма „Грант Торнтон Интернешънъл“.

Всичко започва от разследване, започнало през 2008 г., когато италианските власти подеха война срещи укриването на данъци - като мярка срещу финансовата криза.

Джорджо Армани вече плати 270 милиона евро данъци на властите, за да потуши спор относно плащанията на дъщерните дружества на фирмата в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови