Работим до 30 април за правителството

OFFNews 29 април 2014 в 14:09 3483 1

30 април е последният ден от 2014 година, в който българинът ще работи, за да си плати данъците, изчислиха от Института за пазарна икономика.

Образно казано, това е денят, след който спираме да работим за правителството и започваме да работим за себе си.

Датата е фигуративна и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано от държавата. У нас се нарича Ден на свобода от правителството, а по света - Tax Freedom Day.

В България Денят на свобода от правителството традиционно се пада към края на април или в началото на май. По-ранното му настъпване през последните 5-6 години се дължи до голяма степен на свитите от кризата приходи и поддържането на бюджетен дефицит. Казано по друг начин, държавата уж изземва по-малко, но наличието на дефицит показва, че част от разходите не се финансират с текущи приходи, а с резерви и заеми.

От 1 до 5 май пък са дните, когато данъкоплатците ще бъдат „освободени” от работа за държавата, тъй като тя ще финансира част от харчовете си със заеми – това е предвиденият дефицит в Бюджет 2014, изчисляват от ИПИ. Тези пет дена обаче, рано или късно, ще бъдат отработени в полза на държавата.

Методология

Денят на свобода от правителството се определя като се сравнят консолидираните приходи (без помощите) в държавния бюджет с прогнозния БВП на страната. Използват се само официални данни или прогнози на правителството. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата годината. Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джобовете на българските данъкоплатци – основно това са европейски средства.

Изчисления

Според сметките на ИПИ, през 2014 г. българите ще изработят средно по 228 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2014). Следователно през текущата година ще са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета.

Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1,1 млрд. лв.

През 2014 г. най-много дни ще трябва да работим, за да попълним приходите от ДДС - 36. За приходите от акцизи ще са ни нужни 19 дни. За осигуровките - 27 дни, за социалното осигуряване - 19 дни, за здравното - 8. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни – за 7. Други 7 дни ще работим, само за да си платим държавните и общински такси. Имуществените данъци ще ни костват 3 дена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!