Quantcast

Дизайнерката, създала роклята на Мишел за инаугурацията на Обама, почина на 59

OFFNews Последна промяна на 27 август 2019 в 16:10 3871 1

Дизайнерката Изабел Толедо, създала роклята на Мишел Обама за церемонията по анаугурацията на Барака Обама през 2009 г., почина на 59-годишна възраст.

Скръбната вест е съобщил съпругът на модистката - Рубен Толедо, който бе и неин професионален партньор. Толедо е починала от рак на гърдата.

Изабел Толедо

Колекциите на дизайнерката акцентираха върху разнообразието и различията. "Не съм модист, а инженер", казваше тя за работата си. Най-звездният ѝ миг дойде, когато бъдещата първа дама ѝ се довери за избора на рокля за паметния ден през януари 2009 г. 

В деня на тържествената церемония Мишел облече рокля и палто в еднакъв десен, чийто цвят предизвика дискусии. Някои го определиха като жълт, други като зелен или златист. Самата дизайнерка го нарече цвят на лимонена трева - "много оптимистичен и носещ светлина".

Толедо се заселва в САЩ в тийнейджърските си години, пристигайки от Куба. Започнва да шие още като 8-годишна. Завършила е Технологичния моден институт и Училището за дизайн "Парсънс" в САЩ, а впоследствие става стажант при легендарната модна редакторка Даяна Врийланд.

Първата си колекция създава през 1984 г. и я представя в нюйоркски нощен клуб. По-късно, вече като утвърден дизайнер, не се съобразява с правилата на модните подиуми и създава колекциите си по свой собствен график.

"Винаги съм вярвала с модата за всички - за всяка възраст, размер и стил, казва дизайнерката в свое интервю. - Идеалът ми е разнообразието. Обичам различията. Обичам промяната. Харесвам експериментите и ексцентричността. Обичам да не знам нещо и да го открия."