Витоша ски подкрепя Фандъкова за подмяната на Княжевския и Драгалевския лифт

OFFNews 23 юли 2020 в 17:16 7146 1

"Витоша ски" АД подкрепя желанието на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова да възстанови работата на Княжевския и Драгалевския лифт.

Това се казва в съобщение на компанията до OFFNews по повод днешното изявление на Фандъкова.

Категорично обаче не сме съгласни с използването на процедурни хватки, за да се отлага постоянно подмяната на Княжевския лифт. От 17 февруари 2020 г. преписката, внесена от нас и разработена от световните лидери за производство на въжени съоръжения "Допелмайер" и "Лайтнер", е при главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков.

Вече пети месец няма произнасяне по нея, като законът го задължава това да стане в едномесечен срок. При положение, че преписката е недопустима, тогава защо няма отказ до момента. Ако арх. Здравков счита, че внесеното от 17 февруари 2020 г. мотивирано предложение не може да се реализира, нека да го откаже със съответните аргументи и да издаде заповед. По този начин ще стане ясно какви ще бъдат следващите процедурни стъпки, подчертават от "Витоша ски". 

В допълнение не сме съгласни да се харчат общински пари за обект, който е частна собственост. Така излиза, че Столичната община за своя сметка подпомага дейността на дружеството ни. Не сме запознати коя е голямата международна компания, която е ангажирана да съветва общината, но тя трябва да опровергае световните лидери в областта на строителството на лифтови съоръжения. Това означава ли, че нейното заключение ще предопредели избора на производител на съоръжението, което е частна собственост, и дали ще наруши европейските изисквания за безопасност на строителството на такива лифтове?

Считаме за правилно становището на общинския съветник от Демократична България г-н Тома Белев, че е твърде рано да се харчат общински пари без решение по процедурата, която е в ход, и издадено становище от арх. Здравков и без да е ясно дали подмяната на лифтовете е възможна въобще по сега действащото законодателство.

Всичко това е недопустима намеса в собствеността и правомощията на "Витоша ски". Собственикът на компанията Ерик Гумерер категорично заяви пред OFFNews своето желание да модернизира веднага всички съоръжения на Витоша, но държи това да стане по законен път при спазване на всички процедури, завършва писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3022

1

Асеганакъде

23.07 2020 в 18:39

Как не. Срамежливата крадла ще има да взима чакалък и от едните и от другите и от третите.... Ай са, познаааваме се вече със самоковската ...така да я наречем...дама.