Почина футболната легенда Еузебио

OFFNews 05 януари 2014 в 11:22 7987 0

Еузебио да Силва Ферейра Снимка: Футболни легенди

Снимка futbolnilegendi.com

Еузебио да Силва Ферейра Снимка: Футболни легенди

Легендата на португалския и световен футбол Еузебио да Силва Ферейра почина в Лисабон на 71-годишна възраст, съобщи агенция БГНЕС.

Еузебио да Силва Ферейра помогна на Португалия да завоюва бронзовите медали на Мондиал 1966.

Известният с прозвищата "Черната перла", "Черната пантера" и "Краля" футболист вкара 317 гола в 301 мача с екипа на "Бенфика", а за Португалия записа 41 попадения в 64 срещи.

Еузебио да Силва Ферейра (Eusébio da Silva Ferreira) е роден на 25 Януари 1942 г. в Мапуто, Мозамбик. Познат на световната публика и само като Еузебио, Черната пантера или още Черната перла. Еузебио е може би най-великият афро-португалски играч на всички времена. Той помога на Португалския национален отбор да достигне до престижното трето място на Световното първенство през 1966 г. и става топ голмайстор на първенството с цели девет гола. Ибран за Европейски футболист номер едно за 1965 г.  Играе за Sport Lisboa e Benfica в продължение на петнадесет години и е най-добрия голмайстон на отбора си от тогава.

Еузебио бележи общо 727 гола в 715 мача за цялата си кариера. Познат на феновете още заради бързината, силата и изключително точният му десен удар с крак. Считан за най-известния играч на Португалия и Бенефика. Избран е на девето място от двадесет за най-добър футболист на планетата в анкета на IFFIS. През 2004 Пеле казва за Еузебио, че е един от най-добрите сред 125те живи футболисти във FIFA 100 листа.

За да бъде отпразнувана годишнината на UEFA през 2003, Еузебио е избран за златен футболист на португалия от Португалската Футболна Федерация. Обявяват Еузебио за най-добър футболист през последните петдесет години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови