Петър Ценков и Иван Маринов след Silk Way Rally 2013

Христомир Николов 17 юли 2013 в 15:03 1722 0

Ценков и Маринов на финала на Silk Way Rally
Ценков и Маринов на финала на Silk Way Rally
Екипажът Петър Ценков и Иван Маринов с Opel Antara RR се класира на 10-тo място в международния рали-рейд маратон Silk Way Rally 20133, който се проведе между 5 и 13 юли в Русия, със старт от Москва и финал в Астрахан. Днес българските участници дадоха пресконференция, на която разказаха за премеждията си и това, какво е да си редом до най-големите в рали-рейда.

Вече 5 години Silk Way Rally привлича световния елит в маратонските оф-роуд надпревари, като за близо седмица предлага близо 3000 състезателни километра в руските степи и пустини. Надпреварата, започнала като част от т. нар. Dakar Series се провежда под патронажа на Президента на Русия Владимир Путин и традиционно започва с пищно шоу на Червения площад в Москва. Оттам, състезателите поемат по тежкия си маршрут на юг, сблъсквайки се с редица трудности. По трасето можем да видим най-добрите частни пилоти, постигнали успехи в не едно и две издания на рали „Дакар”, като липсата на най-големите заводски тимове с неизчерпаеми финансови ресурси прави „Пътя на коприната” едно от най-оспорваните състезания до самия му край.

Тази година, на старта на Silk Way Rally 2013 застанаха 88 автомобила и 26 камиона. За втора поредна година на Червения площад бе и тандемът Ценков – Маринов с техния Opel Antara RR. И докато миналата година българите дебютираха с внушителното 23-о място, този път направо се изстреляха в звездната орбита на световния оф-роуд, класирайки се 10-и, след величия като Жан-Луи Шлесер, Кристиан Лавей и Владимир Василиев.

За състезанието и Ценков, и Маринов единодушно заявиха, че не отстъпва по трудност на рали „Дакар” (където двамата дебютираха успешно през януари), като средните етапи в Silk Way Rally са били със сложността на маратонските от южноамериканската надпревара.

„Естествено, че сме много доволни от представянето си, макар че винаги може още”, обобщава Петър Ценков. „Имахме сериозен проблем с охладителната система в първите етапи, така че наистина можеше и по-добре”, допълва го Иван Маринов. „Тази година организаторите се постараха да направят състезанието още по-тежко като трасе от преди, а за сметка на това етапите бяха по-дълги. В допълнение, участниците с автомобили бяха доста по-сериозни, конкуренцията бе повече от силна и имаше още десетки претенденти за челни позиции”, споделиха българите.

След успеха в Silk Way Rally 2013 състезателите ни ще отпочинат за малко и ще поработят върху есенния сезон. Плановете им са да участват в третото издание на Breslau Balkan, което ще се проведе през септември в България, както и в някое от големите африкански ралита по-късно. За момента „Дакар” в южноамериканския си формат е затворена страница за пилотите на Ралирейд.БГ.

>>>ВИЖТЕ УНИКАЛНО ВИДЕО ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ>>>

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !