Историята на футбола в Казанлък излезе на книга

OFFNews Последна промяна на 03 април 2015 в 12:08 2874 1

Книгата „120 години история на футбола в Казанлък” вече е на пазара. Автори са казанлъшкият спортен журналист Георги Стоянов и статистикът Петър Сотиров. Двамата са събрали целия архив на футбола в Града на розите – от идването през 1894 г. на швейцарския учител Жак Фардел, който носи първата топка, до наши дни.

Книгата разказва за създаването на първия футболен отбор „Гранит” през 1920 г., за забраната на градските власти да се играе футбол в училищата през 1934 г., както и за развитието на играта в Казанлък след Втората световна война. В снимки и документи е отразено класирането на местния „ДФВ” за финалите на Държавното първенство през 1935 г., когато казанлъшки отбор за пръв път печели първенството в Старозагорска област.

Най-големият успех за футбола в Казанлък е влизането на „Розова долина” в „А“ група през 1982 г. и шампионската титла на юношите през 1992 г. Подробно са описани историческата победа над ЦСКА с 2:0, както и силните игри на „Розите“ срещу „Левски“ и останалите водещи отбори в България. Книгата съдържа резултатите и класиранията на казанлъшките отбори през сезоните, снимки на отборите, спомени на футболисти и треньори, както и историята на Жак Фардел. 

Авторите Георги Стоянов (вдясно) и Петър Сотиров (вляво) 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови